El vas mig ple

Autor: claude benet
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 9 de Novembre de 2010

Sembla que el futur de l’economia andorrana s’està tornant cada cop menys ombrívol. No es tracta pas d’un atac d’optimisme sobtat; els informes presentats recentment tant per la Cambra de Comerç com per Banca Privada d’Andorra conviden a veure com el vas de la nostra economia sembla començar-se a emplenar novament.

Les dades presentades en ambdós informes coincideixen en confirmar que l’evolució econòmica d’Andorra comença a apuntar símptomes d’una lleugera però esperançadora recuperació, després d’un exercici 2009 que passarà a la història –en paraules del president de la Cambra de Comerç– com el de pitjors resultats des de la Segona Guerra Mundial.

Segons les dades recopilades pel departament d’estadística del Govern, s’observa una significativa reducció en la taxa de persones que perden la feina, passant del 3% del 2009 a l’1,7% del període juliol 2009-juny 2010.

Durant el primer semestre del 2010 les xifres sobre les matriculacions i vendes de vehicles mostren com un dels sectors més afectats per la crisi –el de l’automòbil– comença a mostrar símptomes d’una lleugera recuperació. Tot i constatar una nova davallada en la venda de motos, en el cas de les matriculacions de vehicles, el seu augment s’ha traduït en un increment de les seves importacions d’un 27,2%.

L’INCREMENT en un 6,5% del consum d’energia del sector empresarial durant el mateix període és un indicador de la major activitat en el sector. És cert que aquesta dada contrasta, però, amb una disminució del 10,4% en el sector de la construcció, un dels més tocats pel retrocés econòmic.

Així mateix, el 6,5% d’increment del valor de transmissions immobiliàries subjectes a l’ITP respecte el primer trimestre 2009, indiquen que la crisi en el sector immobiliari també comença a superar la part més baixa del cicle econòmic.

En el sector turístic, les xifres també auguren un futur esperançador; tot i que s’observa un retrocés del 4,3%, en el nombre de visitants al Principat d’Andorra el primer semestre del 2010, l’índex de pernoctacions experimenta un important increment del 20,8%, el que significa una recuperació global d’un 1,4% després de nou anys de caiguda en picat. Nou anys!

Les estacions d’esquí també queden beneficiades per aquest clima de relativa bonança, valorant molt positivament el manteniment de les vendes, ateses les circumstàncies adverses del context econòmic i tenint en compte que les pistes han estat obertes 138 dies durant la temporada 2009/2010, 26 menys que la temporada anterior.

Dissortadament, aquestes dades econòmiques encara contrasten amb la crua realitat que viu gran part de la ciutadania del nostre país i, molt especialment, aquells que s’han quedat sense feina. De ben segur que les ajudes socials que el Govern ha posat en marxa per atendre aquestes persones són un bona mesura per pal·liar situacions complicades a curt termini.

En aquest mateix sentit, també cal reconèixer l’esforç que molts sectors, com el de la neu, estan fent a l’hora de contractar aquestes persones per cobrir la temporada. Però més enllà d’aquestes mesures socials puntuals, cal cercar vies de reactivació de l’economia a mitjà i llarg termini. Per aquest motiu, esdevé necessari, per un costat, que s’aprovi el paquet de mesures que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari a través del Projecte de Llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, de racionalització i optimització dels recursos de l’Administració, mesures encaminades a fomentar la reactivació de l’economia andorrana, donar un impuls decidit a determinats sectors més tocats per la crisi com el de la construcció, aconseguir que el nostre comerç continuï mantenint la competitivitat i prevenir i lluitar contra l’intrusisme. Per altre costat, cal que les entitats bancàries obrin les aixetes d’ajuda a la petita i mitjana empresa a través de crèdits que avui els hi estan negant de manera incomprensible.

ÉS BEN CERT que encara estem lluny de tornar a viure situacions excepcionals de prosperitat com les que vàrem viure a mitjans dels vuitanta o a finals dels noranta, però l’evidència estadística suggereix que Andorra pot haver superat la pitjor part de la recessió econòmica. S’ha de gatejar abans de poder començar a caminar. Tot apunta que, si tots hi posem de la nostra part, la nostra economia podria estar a punt de fer precisament això.

pdf3.jpg