La CE valora que Andorra garanteix correctament la protecció de dades

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 9 de Novembre de 2010

La Comissió Europea «considera que Andorra assegura un nivell de protecció adequat de les dades de caràcter personal transferides des de la Unió Europea», segons va informar ahir el Govern en un comunicat.

La decisió de la Comissió va ser adoptada el passat 19 d’octubre, i fou publicada al Diari Oficial de la UE el 21 d’octubre (DO L277, 21.10.2010 pag. 27) constatant, de conformitat amb la directiva 5/46/CE del Parlament europeu i del Consell, «el nivell de protecció adequat de les dades de caràcter personal assegurat a Andorra».

Segons el Govern, «en un món cada vegada més globalitzat aquesta decisió de la Comissió representa noves possibilitats per a empreses i organitzacions, facilita la instal·lació i la creació de nous projectes empresarials, estalvia la tramitació d’autoritzacions d’exportació de dades cap a Andorra davant de les Agències nacionals europees i representa un estalvi de recursos econòmics».

A més, «és una altra mostra de l’acostament d’Andorra cap a Europa i un avantatge per les empreses i organitzacions andorranes que facilitarà les seves relacions amb els seus socis europeus».

Adequació als estàndards / En virtut de la directiva 95/46/CE, la transferència internacional de dades personals des dels Estats membres de la Unió Europea cap a un país tercer només pot ser efectuat si aquest país assegura un nivell de protecció adequat, o bé es donen les garanties previstes a la directiva.

La Comissió pot constatar, a més, que un país tercer «assegura aquest nivell de protecció i llavors s’autoritza que les dades poden ser transferides sense que calgui cap altra mesura complementària». A Andorra, les disposicions jurídiques sobre la protecció de dades de caràcter personal es basen, en gran mesura, en les normes definides en la directiva 95/46/CE, recollides en la llei qualificada 15/2003 relativa a la protecció d’aquestes dades.

Aquesta legislació està completada pel decret del 1er de juliol del 2004 que institueix el registre públic per la inscripció dels fitxers que contenen dades de caràcter personal i pel decret del 9 de juny del 2010 que aprova el reglament de l’Agència andorrana de protecció de dades. Aquest darrer decret precisa diversos dubtes que havien estat plantejats amb anterioritat pel grup de treball, previst a l’article 29 de la directiva, en el seu informe del 1er de desembre del 2009

Després de la ratificació d’Andorra de la convenció del Consell d’Europa del 28 de gener de 1981 sobre la protecció de les persones respecte al tractament de les dades de caràcter personal, així com el protocol addicional del 8 de novembre de 2001 respecte al tractament automatitzat del mateix tipus de dades i altres convencions europees relatives a aquesta matèria, «la Comissió Europea ha arribat a la conclusió que les normes jurídiques aplicables a la protecció de dades a Andorra són les adequades».

pdf3.jpg