Gabriel Ubach, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), es va mostrar ahir molt esperançat respecte als programes de formació per a aturats que vol enllestir el Govern i que haurien de quedar preparats avui.
El dirigent sindical va fer aquestes declaracions després de reunir-se ahir a la tarda amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Aquesta tarda es celebra una taula de treball en què participen l’Administració, els sindicats i els empresaris i en què es vol acabar de donar forma a aquests programes. Segons Ubach, si s’apliquen bé l’atur a Andorra es podria acabar en un any. Està previst que aquests programes de formació per a gent sense feina comptin amb una subvenció del Govern i que permetin als aturats millorar els seus coneixements laborals i canviar de sector. El dirigent sindical també va especificar que perquè això acabi passant «els empresaris hauran d’apostar per un nou model productiu i els treballadors també». L’objectiu és que els programes de formació comencin a funcionar en quinze dies o com a molt tard a principis de l’any vinent.
Segons Ubach, la situació que fins ara hi havia al Servei d’Ocupació era incongruent ja que hi havia 500 o 600 demandes de treballadors i 548 inscrits en aquest organisme que no trobaven feina. En la seva opinió, si s’aconsegueix que aquests treballadors que han quedat sense feina adquireixin els coneixements per canviar de sector es podria acabar pràcticament amb la desocupació. Ubach va afirmar que es tracta d’una solució que es pot donar a Andorra i no d’altres països. Ubach va dir que «el gran problema és que la mà d’obra que s’ha quedat a l’atur és molt precària, molts d’ells no parlen l’idioma oficial. Si els volem integrar i, per exemple, els ensenyem les competències per a fer de venedor, l’empresari trobaria molt atractiva aquesta oferta ja que tindria mà d’obra formada i arrelada al país». Segons va concloure sobre aquesta qüestió, «s’ha de canviar de xip econòmic. Si volem tenir a Andorra turisme de qualitat, hem de poder oferir mà d’obra de qualitat».
Ubach també va explicar que «voldríem que es tallés més l’aixeta als treballadors de fora, a l’emigració, perquè així es puguin donar més oportunitats als treballadors que ja estan a Andorra i que baixi així l’atur».
D’altra banda, Gabriel Ubach també va comentar que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, li havia assegurat durant aquesta trobada que «semblaria ser que hi ha un acord entre Andorra pel Canvi i el Partit Socialdemòcrata per presentar finalment les lleis socials. La intenció és que es presentin al mes vinent». Sobre aquesta qüestió, Ubach va dir que «vull ser molt caut i esperar els textos d’aquestes lleis fins a fer-ne una valoració. Mirarem de fer una reunió amb la comissió d’Andorra pel Canvi i el Partit Socialdemòcrata que volen arribar a un acord sobre aquestes lleis per saber com ha anat tot». Es tracta de la llei de relacions sindicals, la d’- higiene i seguretat en el treball i en el codi de relacions laborals.
El dirigent sindical també va fer referència a l’accident del Túnel dels Dos Valires que es va produir el 7 de novembre de l’any passat i va assegurar que «la justícia andorrana va lenta i per les famílies dels treballadors que van patir el sinistre encara més». Ubach feia referència al fet que la Batllia encara no ha dictaminat responsabilitats per aquest accident que va provocar la mort de cinc treballadors.