La Comissió Europea confia en la protecció de les dades personals que fa Andorra

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 9 de Novembre de 2010

La Comissió Europea considera que Andorra ofereix un nivell adequat de protecció de les dades de caràcter personal i homologable al requerit dins la Unió Europea.

L’ens va adoptar la decisió a mitjans d’octubre, i per aquesta Andorra passa a tenir el mateix tracte que un estat membre de la Unió Europea pel que fa als fluxos transfronterers de dades personals.

Així, s’obren «noves possibilitats per a empreses i organitzacions, facilita la instal·lació i creació de nous projectes empresarials, estalvia la tramitació d’autoritzacions d’exportació de dades cap a Andorra davant de les Agències nacionals europees, i representa un estalvi de recursos econòmics», segons assenyalava el Govern mitjançant un comunicat. És a dir, que es facilitaran els tràmits a seguir a l’hora de transportar dades personals d’Europa al Principat i a l’inrevés, i «sense costos addicionals », tal com va indicar el director de l’Agència de Protecció de Dades (Apda), Joan Crespo. Per l’Executiu, la decisió «és una altra mostra de l’acostament d’Andorra cap a Europa i un avantatge per les empreses i organitzacions andorranes que facilitarà les seves relacions amb els seus socis europeus».

Per l’Apda, aquesta decisió suposa una mostra de confiança per part de la CE, per la qual cosa es faran més esforços, sobretot per «fer un control més exhaustiu » en les transferències de dades cap a països tercers, que caldrà acreditar que donen «les mateixes garanties» en la protecció, segons va comentar Crespo. La consideració del nivell adequat de protecció de dades personals d’Andorra també farà que des de l’Apda estiguin encara més vigilants amb les novetats que es puguin produir en aquest camp a nivell europeu.

La decisió de la CE, que es va adoptar el passat 19 d’octubre, preveu, però, que el trànsit de dades es pugui avortar en qualsevol moment si es constata que el país destinatari no respecta les normes aplicables en matèria de protecció de dades o que l’autoritat competent andorrana no actua amb la deguda diligència.

Per concedir l’homologació d’Andorra, la CE es va basar en un informe realitzat al desembre del 2009, on es recomanava al Principat d’adoptar mesures complementàries en relació a l’aplicació de la legislació en decisions individuals automatitzades. Unes recomanacions que Andorra ja va adoptar amb el reglament de l’Agència andorrana de protecció de dades, aprovat al juny passat.

pdf3.jpg