Andorra garanteix adequadament la transferència internacional de dades

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 9 de Novembre de 2010

La Comissió Europea (CE) considera que Andorra assegura un nivell de protecció adequat de les dades de caràcter personal transferides des de la Unió Europea, segons va informar ahir l’executiu fent-se ressò de la decisió de la Comissió, adoptada el 19 d’octubre passat i que va ser publicada al Diari Oficial de la UE el 21 d’octubre.

D’aquesta manera, i davant un món cada vegada més globalitzat, des del Govern es destaca que la decisió de la CE representa “noves possibilitats per a empreses i organitzacions, facilita la instal·lació i la creació de nous projectes empresarials, estalvia la tramitació d’autoritzacions d’exportació de dades cap a Andorra davant de les agències nacionals europees i representa un estalvi de recursos econòmics”.

Així mateix, l’executiu manté que aquest fet “és una altra mostra” de l’acostament d’Andorra a Europa, i un “avantatge per a les empreses i organitzacions andorranes que facilitarà les relacions amb els seus socis europeus”.

I és que, en virtut de la directiva 95/46/CE, la transferència internacional de dades personals des dels estats membres de la Unió Europea cap a un país tercer només es pot fer si aquest país assegura un nivell de protecció adequat, o bé si es donen les garanties previstes en la directiva. No obstant, la Comissió pot constatar que el país tercer assegura aquest nivell de protecció, i llavors s’autoritza que les dades poden ser transferides sense que calgui cap altra mesura complementària.

A Andorra les disposicions jurídiques sobre la protecció de dades de caràcter personal es basen, en gran part, en les normes definides en la directiva 95/46/ CE, recollides en la Llei qualificada 15/2003 relativa a la protecció d’aquestes dades. Aquesta legislació està completada pel decret del juliol del 2004 que institueix el registre públic per a la inscripció dels fitxers que contenen dades de caràcter personal, i pel decret del 9 de juny del 2010 que aprova el reglament de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.

La decisió de la Unió Europea contempla també tota una sèrie de mesures que permeten als estats membres suspendre la transferència de dades de caràcter personal, com es preveu també per a la resta de països tercers, en el cas que l’autoritat competent andorrana constati que el destinatari no respecta les normes aplicables en matèria de protecció, o que aquestes normes no siguin respectades i l’autoritat competent andorrana no actuï amb la deguda diligència per evitar els perjudicis a les persones concernides que es puguin derivar d’aquest incompliment.

La Comissió Europea ha declarat que es consideren països amb nivell de protecció adequat Suïssa, l’Argentina, Guernsey, l’illa de Man, Jersey i el Canadà respecte de les entitats subjectes a l’àmbit d’aplicació de la llei canadenca de protecció de dades, i les entitats nord-americanes adherides als principis de port segur (safe harbor). Amb aquesta recent decisió, Andorra també passa a formar part dels països homologats.

pdf3.jpg