La sessió de control a l’Executiu viscuda ahir a la Casa de la Vall va servir per clarificar l’estructura de finançament que el Govern socialdemòcrata concretarà de manera imminent.
En resposta a una pregunta del president del grup d’ApC, Eusebi Nomen, sobre la situació del deute bancari, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va recordar la intenció de tancar un crèdit internacional per valor de 150 milions –com ja es va avançar el dia de la presentació del Projecte de pressupost 2011– i va anunciar una nova operació: la posada en circulació abans de finalitzar l’any i amb la comercialització per part de les entitats bancàries andorranes d’un deute que podrà ser subscrit pel «públic en general».
Aquestes dues línies de treball possibilitaran, segons va manifestar López, «reduir en 250 milions l’import de les pòlisses de crèdit» amb la banca nacional i, al temps, caminar cap a una estructuració més diversificada «amb deute públic i finançament internacional». De fet, aquesta reestructuració és en la que havien insistit els grups parlamentaris de CR i ApC després que el Govern anunciés fa uns mesos la intenció de millorar en aquest àmbit, fins i tot posant en dubte la celeritat amb la qual el PS estava treballant.
El titular d’Economia i Finances va voler mantenir, però, totes les cauteles respecte a l’emissió de deute, ja que l’operació «encara no està tancada». L’anunci va venir motivat per la repregunta del conseller reformista i portaveu del grup en matèria de finances Jaume Serra, qui va qüestionar si la iniciativa estava oberta al públic en general o bé era «per inversors internacionals». El resultat seria similar als recentment comercialitzats bons de la Generalitat de Catalunya, encara que la retribució del 4,75% que s’ofereix en aquell cas podria ser fins i tot superior tenint en consideració el rating inferior del Principat. En qualsevol cas, i a l’espera que les operacions quedin tancades, Andorra garantiria un finançament més homologable amb la resta de països del seu entorn, ja que no seran únicament els seus bancs els que suportin tot el pes.
Un encariment inevitable / El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va fer una interpel·lació clara en relació a l’impacte per a les arques estatals: «A quin preu estem comprant? Ens costarà això tres vegades més del preu que paguem avui?», va dir. López no va amagar que la recerca d’un escenari més diversificat té un cost i que, com és evident, «les noves formes de finançament costaran més que les tingudes fins a la data». El reformista va instar el ministre a acudir a les «fórmules imaginatives promeses» i va carregar contra «la incompetència del Govern».
La pregunta va servir també per radiografiar la situació actual, que López va concretar a data 31 d’octubre. El deute del Govern amb els bancs se situa en 666 milions d’euros, dels quals 260 corresponen al deute públic i 406 a pòlisses de crèdit subscrites amb bancs del país.