L’ONU recomana donar continuïtat a la lluita contra la discriminació

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Novembre de 2010

Andorra va participar ahir a la tarda per primera vegada al procés d’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides, un exercici al qual estan sotmesos tots els estats membres i que es realitzarà a partir d’ara cada quatre anys per tal de presentar una fotografia de la situació dels drets humans al país.

Segons va informar el Govern en un comunicat posterior a aquesta avaluació, l’ONU va emetre «algunes recomanacions, com la demanda de ratificació del Pacte de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides i la continuïtat de les accions del Govern en matèria de lluita contra la discriminació i la promoció dels drets humans, especialment de les dones i dels infants»

En la vessant més positiva, «els països de l’entorn geogràfic d’Andorra s’han felicitat de la participació activa i constructiva que ha tingut el país en el marc d’aquest Examen Periòdic» i van destacar «el compromís del Principat amb la protecció dels drets humans, vist que, a dia d’avui, ha ratificat la majoria dels instruments internacionals en matèria de drets humans». A més, segons va informar el Govern, també es va valorar «molt positivament la tasca feta i els esforços realitzats en aquest àmbit, i més tenint en compte la reduïda dimensió de l’administració andorrana».

La preparació d’Andorra / Per preparar l’examen, el Govern va lliurar un informe a l’Alt Comissionat per als Drets Humans el passat mes d’agost. Aquest document es va completar amb els informes presentats per l’alt Comissionat per als Drets Humans (OHCHR) i per la societat civil andorrana, tal com es fixa als requisits del procés de l’Examen Periòdic Universal. En aquest sentit, les ONG andorranes, integrants de la plataforma d’ONG d’Andorra, van poder fer arribar els seus propis punts de vista al secretariat de l’OHCHR per tal de tenir aquesta opció.

Durant l’Examen Periòdic Universal, la delegació andorrana, encapçalada pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va presentar l’informe lliurat per Andorra i, posteriorment, va estar sotmesa a preguntes i recomanacions per part de 22 estats membres de les Nacions Unides, entre els quals França, Espanya, Portugal, Estats Units i la Xina. Algun d’aquests estats van subratllar, segons el Govern, «els esforços duts a terme en matèria de lluita contra les diferents formes de discriminació, de promoció dels drets dels infants, de les dones i d’accés a la sanitat i l’educació, que han portat a Andorra a figurar entre els 30 primers països en l’índex de Desenvolupament humà a nivell mundial». L’objectiu de les avaluacions és identificar els avenços des de l’adhesió d’Andorra a les Nacions Unides l’any 1993.

La delegació andorrana també va ser integrada per la Secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, així com el representant permanent d’Andorra a les Nacions Unides, Lluís Viu, entre d’altres.

pdf3.jpg