Bartumeu no accepta «lliçons» sobre autonomisme local

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Novembre de 2010

La signatura de la Carta europea d’autonomia local porta cua. En la compareixença d’ahir davant dels mitjans de comunicació, posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres, el cap de Govern, Jaume Bartumeu,va replicar les paraules dels cònsols del dia anterior, crítiques amb el fet que l’adhesió que proposa l’Executiu no inclogui quatre apartats relatius al finançament dels ens locals.

Bartumeu va puntualitzar que la signatura pròpiament dita no entra en aquests detalls i que, en tot cas, serà amb la ratificació del Consell del General que es decidirà quins apartats se subscriuen i quins no –complint, això sí, els criteris establerts pel Consell Europeu. Ara bé, el cap de Govern no va dubtar a acusar «algun conseller de CR» de conduir la qüestió cap a un «fals debat». «El Govern ha fet una cosa que, en 14 anys de governs liberals, no s’havia volgut fer. No acceptarem lliçons sobre autonomisme local», va dir Bartumeu.

A l’inici de la seva intervenció, Bartumeu va voler «clarificar» que la signatura a Estrasburg es va fer «sense cap reserva, sense cap reticència» i segons el procediment establert pel Consell Europeu. D’aquesta manera, el mandatari aclaria que, el 27 d’octubre, simplement es va rubricar l’adhesió d’Andorra al tractat europeu i que, de moment, no s’ha produït l’exclusió dels quatre apartats en qüestió.

Això no treu que el cap de l’Executiu reconegués que tenen informes tècnics que recullen que els quatre apartats «podrien no ser coincidents» amb allò que estableix la legislació andorrana. Bartumeu va explicar igualment que, ara que l’adhesió a la Carta europea d’autonomia local es tramitarà parlamentàriament, el Govern posarà a disposició del Consell General els informes jurídics i tècnics de què disposa i, per tant, és de suposar que l’Executiu inclourà, juntament amb la resta de documentació, el text que posa en dubte aquests quatre punts.

De fet, fins que no s’iniciï efectivament la tramitació parlamentària, les consideracions que farà el Govern de cara a la ratificació del tractat són pura especulació, i és que Bartumeu es va negar a entrar en aquests detalls. En va tenir prou amb desmentir les paraules dels cònsols i posposar el debat fins que no es produeixi al Consell General.

Sense entrar a fer excessiva sang amb els cònsols com a tals–tot i les diverses al·lusions a Enric Casadevall, que és qui el va acompanyar a Estrasburg–, Bartumeu va ser dur amb «algun conseller de CR, que ve a dir que hem volgut retallar la Carta d’autonomia local». Bartumeu va exigir «seriositat en l’anàlisi», i també que la qüestió es tracti «no amb passió de partit, sinó amb responsabilitat d’Estat».

La pregunta de CR / Les paraules de Bartumeu eren una rèplica al fet que el conseller canillenc de CR Joan Torres hagi entrat una pregunta amb caràcter d’urgència per a la sessió del Consell General que tindrà lloc avui mateix. Torres preguntarà al Govern «per quins motius es vol retallar punts del redactat original de la Carta d’Autonomia dels Poders Locals, en contra de la postura dels comuns».

pdf3.jpg