El Govern completarà la informació de la memòria del Pressupost 2011

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Novembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va deixar clar ahir que si el Projecte de llei del pressupost no prospera no serà per manca d’informació complementària, sinó per la ja famosa crua i dura aritmètica parlamentària que possibilitarà el segon rebuig als comptes per part de les dues forces de l’oposició.

Si bé el president d’ApC, Eusebi Nomen, ja havia criticat la manca d’una comparativa amb els comptes del 2009, ahir va ser el conseller reformista i portaveu del grup en matèria de Finances, Jaume Serra, qui va incidir en aquesta «anomalia pendent de resoldre».

D’aquesta manera, la demanda de CR i ApC per tal que la memòria explicativa justifiqui les variacions més importants respecte el pressupost que es va prorrogar en comptes del no aprovat Projecte de llei de pressupost 2010, no constituirà en principi un impediment per al debat parlamentari. Bartumeu va considerar, en qualsevol cas, que el Govern «no creu que hi hagi un problema especial» en interpretar el punt referit a la memòria comparativa amb el «pressupost anterior» com a una demanda que s’aplicaria als comptes que finalment no van tenir el vist-i-plau del Consell General.

En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que el Govern podria fer «un llarg debat» sobre el que diu la Llei general de finances públiques, sobre com s’ha de fer la tramitació pressupostària i sobre què diu el Reglament del Consell General. O fins i tot es podria abordar, segons va dir, si el pressupost anterior que esmenta la llei es refereix «al del 2009 prorrogat, o al del 2009 prorrogat de funcionament més els crèdits extraordinaris votats, o al del 2009 votat pel Consell General incloent la inversió que no s’ha executat perquè ja es va portar a terme el 2009».

De tota manera, l’Executiu va optar per no entrar en la discussió davant una qüestió que a la societat andorrana «li és absolutament igual». Segons Bartumeu, «a la ciutadania li importen altres problemes» relacionats amb les dificultats econòmiques per afrontar el dia a dia en un context de crisi, així com aspectes que afecten a millores en el terreny educatiu, per posar-ne dos exemples. El cap de Govern va reconèixer que ell també va ser parlamentari durant molts anys i que, en aquest context, són accions que «correspon fer», tot i que acte seguit va remarcar que la situació econòmica hores d’ara «no és la propícia» per entrar en aquest tipus de qüestions.

Serra posa en dubte la «innocència» / Serra va explicar que el fet de comparar el Projecte de llei de pressupost 2011 amb el del 2010 «no és innocent», sinó que, al contrari, té tota una sèrie d’implicacions sobre certs increments que varien» de manera diferent que si es comparessin amb els comptes del 2009.

El reformista va afirmar que si el Govern s’enroqués en la comparativa amb el no aprovat articulat del 2010 i no pas amb el de l’any anterior «l’Executiu s’estaria contradient amb la seva pròpia doctrina», ja que, segons va expressar, els socialdemòcrates s’havien referit anteriorment als comptes de «l’any anterior» com als prorrogats del 2009. El Projecte de llei de pressupost 2011 podria ser, doncs, acceptat a tràmit parlamentari per part de Sindicatura durant la setmana vinent, iniciant així el camí que derivarà igualment en les eleccions anticipades.

pdf3.jpg