El Govern complementarà el pressupost per fer la comparació «que l’oposició demana»

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 4 de Novembre de 2010

El Govern accepta les demandes de l’oposició i presentarà una ampliació de la informació que acompanya el projecte de pressupost 2011 per tal que es puguin fer les comparatives amb el darrer pressupost aprovat, el del 2009.

El cap de l’Executiu, Jaume Bartumeu, va explicar que s’estan elaborant «documents que complementen la tramesa» del projecte, per així poder «establir els comparatius que l’oposició demana».

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va alertar l’Executiu que de la manera que s’havia presentat el projecte, la Sindicatura es veuria obligada a rebutjar el text, ja que segons ell no complia els requisits establerts per la legislació, i va recordar que Andorra és un Estat de dret i «la Llei l’ha de respectar tothom, també el Govern». Bartumeu, per la seva banda, va posar-ho en dubte comentant que la Llei de finances públiques estableix que el projecte de pressupost s’ha d’acompanyar d’un comparatiu amb el de l’exercici anterior, i que en aquest cas seria discutible si s’ha de fer amb el pressupost aprovat pel Consell General el 2009 o si s’han d’excloure les inversions que no s’han pogut fer com a conseqüència de no tenir el pressupost del 2010 aprovat.

De tota manera, ampliant la informació d’acompanyament, el Govern mostra la voluntat «d’aclarir la situació» i permetre que el projecte de pressupost pel 2011 es pugui debatre, ja que considera que el que la ciutadania vol «és que tinguem pressupost» i que es puguin tirar endavant millores com les anunciades durant la compareixença posterior del Consell de Ministres en relació a diversos centres educatius del país.

S’ha de dir que en la reunió que van mantenir ahir els membres de la Sindicatura no es va tractar el tema del pressupost i es va ajornar per a una propera reunió la decisió de si s’accepta o no a tràmit parlamentari, i així donar més temps, sobretot al secretari general del Consell General, de poder estudiar la documentació rebuda i comprovar que s’ajusta als requisits establerts per la legislació. Aquest ajornament de la presa de decisió és «normal» en aquest text.

Reforma fiscal

Un cop el pressupost entri a la comissió legislativa pertinent, aquesta haurà d’aparcar temporalment el treball que s’està realitzant en les lleis d’imposició directa i indirecta. En aquest sentit, els reformistes van demanar que no s’allargués sense motiu aquest procés per enllestir la imposició directa abans que es voti el pressupost. Tot i que el projecte ja ha estat presentat a la Sindicatura per a la seva admissió a tràmit, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va assegurar que encara queden tres setmanes abans el pressupost no entri a ser debatut a la comissió de Pressupost i Finances –ja que primer els grups hauran de fer les esmenes i s’haurà de fer el debat a totalitat–, i creu que aquest temps és suficient per acabar de negociar la imposició directa.

pdf3.jpg