L’ONU recomana que es firmi el pacte de drets socials

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 4 de Novembre de 2010

Andorra ha participat per primera vegada en el procés d’examen periòdic universal de les Nacions Unides, que s’ha dut a terme a la seu de l’ONU a Ginebra (Suïssa). Es tracta d’un exercici al qual estan sotmesos tots els estats membres, que es realitzarà a partir d’ara cada quatre anys i que consisteix a presentar una fotografia de la situació dels drets humans al país.

Amb vista a la propera avaluació, s’han emès algunes recomanacions, com la demanda de ratificació del Pacte de drets econòmics, socials i culturals de les Nacions Unides, i la continuïtat de les accions del Govern en matèria de lluita contra la discriminació i la promoció dels drets humans, especialment de les dones i dels infants.

Cal destacar que per preparar aquest examen, el Govern va entregar un informe a l’Alt Comissionat per als Drets Humans a l’agost. Aquest document es va completar amb els informes presentats per l’Alt Comissionat per als Drets Humans (OHCHR) i per la societat civil andorrana, tal com es fixa als requisits del procés de l’examen. En aquest sentit, les ONG andorranes van fer arribar els seus punts de vista al secretariat de l’Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans.

Durant l’examen periòdic, la delegació andorrana, encapçalada pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va presentar l’informe lliurat per Andorra i, posteriorment, va ser sotmesa a preguntes i recomanacions per part de 22 estats membres de les Nacions Unides, entre els quals França, Espanya, Portugal, els Estats Units i la Xina. Alguns estats van subratllar, tal com han constatat des de l’executiu, els esforços duts a terme en matèria de lluita contra les diferents formes de discriminació, de promoció dels drets dels infants, de les dones i d’accés a la sanitat i l’educació, que han portat Andorra a figurar entre els 30 primers països en l’índex de desenvolupament humà a escala mundial.

S’ha d’assenyalar que aquests països van destacar el compromís del Principat en la protecció dels drets humans, vist que, fins ara, ha ratificat la majoria dels instruments internacionals en matèria de drets humans.

L’objectiu d’aquest exercici és identificar els avenços fets en el marc de les Nacions Unides des de la seva adhesió el 1993 i les principals mancances i apuntar les prioritats en matèria de drets humans. L’examen periòdic universal és una eina de treball per a les institucions d’Andorra que permet ajudar a consolidar i millorar l’observança dels drets humans.

Al final de l’exercici la presidenta de la sessió, l’ambaixadora de Noruega a les Nacions Unides, Bente Angell-Hansen, va felicitar Andorra, segons ha destacat l’executiu, per la claredat de l’exposició de l’informe i per facilitar el debat de manera interactiva amb els representants de les delegacions dels diferents països.

La delegació andorrana va estar integrada per Espot; la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata; el representant permanent d’Andorra a les Nacions Unides, Lluís Viu; la batlle Canòlic Mingorance; la directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Maria Ubach, i la primera secretària de la representació permanent d’Andorra prop de les Nacions Unides, Montserrat Gessé.

pdf3.jpg