El Govern redueix fins a 82,5 milions el dèficit previst en el projecte de pressupost

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 28 d'Octubre de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va fer entrega ahir al matí del projecte de pressupost pel 2011 al síndic general, Josep Dallerès. El projecte presenta finalment un dèficit lleugerament superior als 82,5 milions, uns 20 milions menys que en els primers esborranys, tot i que segueix sent un 7,5% superior al que es va presentar en el projecte de pressupost pel 2010, que va ser rebutjat al Consell General.

Aquesta rebaixa es deu, segons López, «a un treball molt intens » de tots els ministeris per ajustar la despesa i a un «treball de priorització ». Les xifres globals del projecte de pressupost per a l’exercici vinent presenten unes despeses de 381,5 milions i uns ingressos de 299 milions. Per ministeris, els que redueixen el seu pressupost són principalment el d’Ordenament Territorial, que presenta una rebaixa del 33% en comparació al projecte pel 2010 i que se situa en els 37,8 milions d’euros, i Presidència, que tindrà un pressupost de 52 milions, un 11,5% inferior al previst en el text pel 2010. En contra, el Ministeri de Salut, Benestar  i Treball incrementa el pressupost en un 24,5% en comparació al projecte anterior, i arriba als 73,6 milions d’euros, i el d’Educació i Cultura ho fa en un 9,6%, en situar-se als 74,5 milions. Aquestes xifres demostren les línies prioritàries del Govern, segons va comentar Pere López, que són: el «reforç de la promoció social», incloent una partida per fer front al dèficit de la branca general de la CASS; el «suport als empresaris » i l’empenta a l’economia per «sortir de la crisi», i el «suport a les reformes importants que el país ha d’afrontar», entre les quals s’inclou la tributària. En resum, «és el pressupost que el país necessita ».

Malgrat la reducció del dèficit previst en els primers esborranys, que es situava al voltant dels 105 milions d’euros, les despeses de personal continuen creixent, i ho fan en aquest projecte de pressupost en un 4%, i les despeses de béns corrents i serveis també ho fa en un 3,7%. D’altra banda, la partida per inversions reals disminueix en un 19% i es situa en els 56 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, el titular d’Economia i Finances va assegurar que les previsions reflectides al projecte pel 2011 són «realistes». És una xifra «lleugerament» inferior a les previsions fetes per a l’exercici actual, un 2,6% de variació. En aquest sentit, va tornar a recordar que «seria molt fàcil inflar-les» i va afegir que no s’ha previst «cap partida derivada de la reforma tributària».

Aquesta reforma és la màxima prioritat del Govern, va reiterar López, tot i que el projecte de pressupost segueix una tramitació prioritària que paralitzarà el treball que la comissió legislativa de Finances i Pressupost està fent en les lleis d’imposició directa i indirecta. En aquest sentit, el ministre va comentar que abans això no passi transcorreran algunes setmanes. Cal tenir en compte que el grup parlamentari reformista va demanar que es presentés el projecte de pressupost al límit del termini previst per la legislació, per així aprovar la reforma tributària abans, i després de treballar el pressupost dissoldre el parlament, donat que es preveu que aquest projecte tampoc tingui el suport necessari per prosperar. López va assegurar que el Govern no pensa en eleccions, i que té tres nivells de prioritat, on en primer lloc hi ha la reforma tributària; en segon diferents lleis «importants », com pot ser la recentment presentada de promoció de l’activitat econòmica i social o la de mesures provisionals en el règim de l’energia elèctrica, i en tercer lloc el pressupost.

Emissió de deute públic

El projecte de pressupost ja preveu l’arribada d’una partida de passius financers per valor de 150 milions d’euros, un préstec contractat amb entitats financeres «no andorranes », va comentar Pere López, que va afegir que l’operació s’emmarca en el treball que s’està fent per l’emissió de deute públic. Aquest préstec permetrà reduir les pòlisses de crèdit que avui en dia el Govern té  contractades amb entitats del país i que li serveixen per tenir liquiditat.

pdf3.jpg