La 32a Fira Concurs d’Andorra, que ha tingut lloc aquest dimecres a la borda Mateu de Santa Coloma, ha servit per fer un balanç de l’estat de la ramaderia. El sector actualment té problemes a l’hora de vendre els pollins.
Segons ha explicat el president de l’Associació d’Agricultors i Ramaders, Miquel Font, “ens hem de preocupar d’aquest sector; cada vegada hi ha més problemes quan baixen de la muntanya”.
Un altre punt que inquieta el sector és l’alta estacionalitat de la cria de corders que, sumada a la manca de ramaders, impossibilita pal·liar-ne els efectes. Aquest factor en limita la comercialització amb un segell de qualitat durant tot l’any. A més, un cop el producte arriba al mercat, “n’hi ha en excés i el mercat no pot absorbir” l’oferta. Aquest any, a més, l’augment del preu dels cereals podria disminuir la rendibilitat de les explotacions de carn.
El representant de l’entitat ha explicat que es reunirà amb el ministre d’Agricultura i Ramaderia, Vicenç Alay, per intentar solucionar aquests dos problemes, així com per parlar dels projectes que s’està tirant endavant, com ara el pla de recerca de les trumfes, les plantes aromàtiques i el cultiu de trufes, i també per traçar les grans línies de futur.
Per la seva part, el ministre ha assegurat que el sector és un “motiu d’orgull” per a Andorra i ha destacat el treball fet per l’associació de ramaders. A més, també ha posat en relleu que el futur segell d’Indicació Geogràfica Protegida és un salt endavant per al sector i ha de servir per donar una imatge de qualitat a l’exterior, per posar al mercat una carn amb un bon rendiment econòmic i per aconseguir un reconeixement de la vàlua del treball d’Andorra.
Font també s’ha pronunciat sobre l’aprovació del segell d’Indicació Geogràfica Protegida, i ha assegurat que “ha de permetre mantenir la ramaderia molt viva al país”.
En l’edició d’aquest any han participat en la fira uns 204 caps de bestiar d’una trentena de cases diverses. Com és habitual, la majoria dels exemplars eren bovins.