El cap de Govern signa a Estrasburg la Carta Europea de l’Autonomia Local

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 28 d'Octubre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va signar ahir la Carta Europea de l’Autonomia Local a la seu del Consell d’Europa, a Estrasburg, en el marc de la sessió plenària del Congrés dels poders locals i regionals.

L’acte va comptar amb una representació dels cònsols formada per Enric Casadevall, Gabriel Dallerès i Consol Naudí, que van expressar la voluntat que el Consell General ratifiqui el text sense reserves.

En la seva al·locució, Bartumeu va destacar la importància que té per a Andorra adherir-se a la Carta Europea tenint en compte les funcions importants que històricament els comuns assumeixen a Andorra. Per Bartumeu, la signatura d’aquest text referma també el posicionament del Principat respecte al rol que els poders locals han de desenvolupar al si dels estats europeus.

El cap de Govern va recordar que els càrrecs locals estan en constant contacte amb la ciutadania i són els primers a conèixer les necessitats de la població, sobretot en períodes difícils econòmicament i socialment, com l’actual. Per aquest motiu, va expressar que el Congrés dels Poders Locals i Regionals permet als seus integrants compartir i beneficiar-se de les respectives experiències i ha posat com a exemple les funcions destacades del Congrés en les missions d’observació d’eleccions.

Per la seva banda, Enric Casadevall, en representació dels cònsols, va expressar la satisfacció que senten perquè s’hagi fet realitat una demanda llargament reclamada i que finalment el Govern hagi decidit signar el text. Els cònsols volen que el Consell General, quan sigui el moment, ratifiqui la carta en la seva totalitat i sense fer cap reserva, tal com han fet els països més importants.

D’altra banda, Casadevall va indicar que la signatura d’aquest text “reforça les reunions de cònsols”, que han estat qüestionades més d’una vegada pel Partit Socialdemòcrata, que ha demanat que es consulti el partit abans de prendre decisions en la reunió. Així mateix, el cònsol va dir que la carta dóna la facultat a les administracions locals d’associar-se entre si i de treballar plegades i, a més, els dóna l’atribució d’associar-se amb organismes internacionals, un fet que Casadevall considera un pas molt important.

Andorra vol reforçar el seu paper internacional en la lluita contra la corrupció
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va trametre ahir al secretari general del Grup d’Estats Contra la Corrupció (Greco), Wolfgang Rau, la voluntat d’Andorra de reforçar el seu paper internacional en aquest àmbit, durant la reunió celebrada a la seu del Consell d’Europa. La reunió va servir per començar a preparar la pròxima visita al Principat dels avaluadors del Grup d’Estats contra la Corrupció, prevista per a la segona quinzena de novembre, per comprovar in situ el compliment d’aquestes recomanacions sobre la prevenció i la lluita contra la corrupció.

Bartumeu també es va entrevistar amb el secretari general del Consell d’Europa, Torbjorn Jagland; el secretari general de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Mateu Sorinas, i el nou president del Congrés dels Poders Locals i Regionals, Keith Whitmore.

pdf3.jpg