El Govern va complir ahir amb el protocol. Tal com mana la tradició, el ministre de Finances, Pere López, va fer entrega al Síndic General, Josep Dallerès, del projecte de pressupost per a l’any que ve, l’instrument bàsic de la governabilitat que, molt abans del tradicional ritual d’ahir, ja és paper mullat.
Amb tot, és obligat fer referència a les previsions pressupostàries del Gabinet, que calcula uns ingressos de 299 milions d’euros i unes despeses de 381, xifres que suposen un dèficit final de 82 milions d’euros. Lògicament, el projecte està marcat per la contenció forçada per la situació de crisi econòmica i la impossibilitat d’incrementar de forma notable els ingressos. El punt més destacat d’aquest pressupost és la injecció d’una partida de 150 milions d’euros que el Govern socialdemòcrata confia en obtenir a través d’una operació financera amb un préstec a nivell internacional el qual, segons paraules del ministre, s’hauria de tancar en breu amb una o més entitats estrangeres, i que permetrà rebaixar la quantia de les pòlisses de crèdit que l’Executiu té subscrites amb les entitats bancàries andorranes.
I és que no hi ha fórmules magistrals per redreçar les finances públiques. La reestructuració i ordenació de l’esquema tributari pot aportar uns ingressos majors –modificació que no es contempla en el pressupost ja que es troba en debat legislatiu–, però la caiguda de l’activitat econòmica situa el Govern –i també els comuns– davant un escenari complicat per disposar dels recursos necessaris per fer front als compromisos i a les inversions que es reclamen des de diversos sectors.
La prioritat de l’Administració és aconseguir que el deute de l’Estat deixi d’estar suportat al cent per cent per la banca andorrana. No és tracta ja només d’una qüestió d’independència, sinó que també les entitats bancàries tenen les dimensions que tenen i un sostre pel que fa al crèdit amb les institucions. El préstec exterior pot ser interpretat com un primer pas de cara a l’emissió de deute públic, enfocat més als mercats estrangers.
El pressupost, però, té altres característiques, com una partida de 20 milions d’euros per cobrir el dèficit de la branca general de la CASS, alhora que es prioritza el suport a les mesures de reactivació econòmica, la promoció social i les reformes en matèria fiscal i en l’administració pública. Presentar el pressupost és una obligació constitucional. Ara caldrà veure el posicionament dels grups amb les esmenes davant una votació amb un resultat ja conegut i amb les eleccions que ho condicionen tot.