Bartumeu lloa a Europa el paper dels Comuns

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 28 d'Octubre de 2010

Andorra va estampar ahir al migdia la seva signatura a la Carta Europea d’Autonomia Local. L’acte es va celebrar a Estrasburg, i va comptar amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu i una delegació de cònsols com a representació andorrana. Durant el seu discurs, Bartumeu va fer un repàs a les «funcions històriques» assumides pels comuns i va alabar el rol de les administracions comunals al Principat.

En aquest sentit, el cap de Govern va exposar que els comuns «estan en constant contacte amb la ciutadania i són els primers en conèixer les necessitats de la població, sobretot en períodes difícils econòmicament», com l’actual.

Els elogis públics de Bartumeu van ser rebuts amb molta satisfacció per part dels cònsols. Ahir a Estrasburg hi eren presents el cònsol de Canillo, Enric Casadevall, el cònsol menor d’Encamp, Gabriel Dallerès, i la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí. Casadevall, com a portaveu dels cònsols, va expressar que tant la lectura del text del cap de Govern com la pròpia signatura de la Carta europea d’autonomia local «reforça les reunions de cònsols», ja que dóna la facultat a les administracions locals a associar-se no només dins del país, sinó també amb organismes internacionals. El cònsol va recordar que aquestes trobades han estat qüestionades més d’una vegada pel Partit Socialdemòcrata, en el sentit de demanar que es consulti el partit abans de prendre decisions a la reunió. Casadevall va voler remarcar a l’ANA que la reunió de cònsols «s’ha qüestionat només des d’un costat», ja que des del seu partit mai s’ha criticat.

D’altra banda, Bartumeu va reconèixer que el país «havia trigat massa a signar aquest text» i ho va qualificar com «una mena d’oblit polític», ja que no s’entenia que no estigués reconegut pel Consell d’Europa el que la Constitució atribueix a les administracions locals.

adhesió sense reserves al consell / Un cop realitzada la signatura, el representant dels cònsols va demanar que la Carta europea d’autonomia local pugui ser ratificada pel Consell General en la seva totalitat i sense cap reserva, tal i com han fet els països més importants.

pdf3.jpg