El Govern acaba amb la discriminació en els permisos de treball als seropositius

Autor: PERE MOLINÉ
Font: més andorra
Publicat el: 21 d'Octubre de 2010

El portaveu de l’Executiu, Bruno Bartolomé, va informar que el Consell de Ministres havia aprovat la revisió dels criteris mèdics als sol·licitants de permisos d’immigració i ja no es farà de forma sistemàtica l’analítica de sang que permet detectar el virus de la sida a tots els qui opten a una autorització de treball.

D’aquesta manera s’acaba amb la discriminació que es feia amb els treballadors estrangers que eren portadors del virus de la sida però també als diabètics i als qui tenen obesitat. Bruno Bartolomé va afegir que l’any passat es van detectar 6 casos de persones que tenien el virus de la sida entre els 3.000 aspirants a autoritzacions de treball. Ara l’emigrant haurà de passar una entrevista prèvia amb un metge que decidirà les proves a fer en funció del perfil i el lloc de treball a desenvolupar i només es podrà denegar l’autorització si el seu estat de salut no és idoni per la feina a la qual s’aspira. Una altra novetat és que la prova de la tuberculina no es farà de forma general sinó als aspirants que vinguin de països subdesenvolupats.

Nous criteris mèdics

Bartolomé va afegir que aquesta revisió dels criteris mèdics suposa «un model nou» i va assegurar que representarà, «evidentment una rebaixa significativa del cost mèdic però al final de l’any es farà balanç del que ha suposat aquesta modificació». Sobre aquesta qüestió també va voler comentar que la discriminació als portadors de sida a l’hora de demanar autoritzacions de treball havia estat denunciada des de feia molt temps per la comunitat internacional.

Autoritzacions de treball

D’altra banda, el Govern va aprovar ahir 3.450 permisos de treball per la temporada d’hivern, un 7% més que l’any passat. Aquests permisos permeten als empleats treballar al Principat entre l’1 de novembre i l’1 de maig vinent. Bartolomé va explicar que aquest augment s’havia produït perquè els empresaris del sector l’havien demanat argumentant que hi havia més reserves previstes pels mesos d’hivern. D’aquesta manera, hi haurà 1.120 autoritzacions per a a treballar a les estacions d’esquí (50 més que la temporada anterior), 220 pels comerços de lloguer i venda de material d’esquí (20 més que el 2009), 2.030 per empleats en el sector hoteler (100 més que l’any passat) i 80 per les agències de viatge (55 més que al 2009). Finalment la quota prorrogable per llocs de treball qualificats que no es troben al Servei d’Ocupació pujarà a 160 places.

pdf3.jpg