Interior acaba amb les discriminacions sistemàtiques a les revisions mèdiques

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 21 d'Octubre de 2010

El consell de ministres va aprovar ahir el nou reglament regulador de les revisions mèdiques, que posa fi a les discriminacions sistemàtiques que es produeixen amb els portadors de determinades malalties, com ara el VIH, la diabetis i l’obesitat mòrbida.

Amb la nova normativa, que s’aplicarà a partir d’aquesta temporada d’hivern, els permisos de treball tan sols es podran denegar per evitar la propagació de les malalties infeccioses descrites en el reglament sanitari internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o bé quan els candidats no siguin aptes per desenvolupar la feina per a la qual se’ls vol contractar.

El reglament també modifica el procediment actual i limita el nombre d’analítiques que es fan, com ara les anàlisis de sang i la prova de la tuberculina. Segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, el primer pas serà una entrevista amb un metge, que establirà si cal fer analítiques i quines han de ser. Així mateix, amb la nova normativa tan sols es practicarà la prova de la tuberculina a persones provinents de països subdesenvolupats o bé d’indrets on hi hagi una alta incidència d’aquesta malaltia, segons marquen els dictàmens internacionals.

El portaveu del Govern va sostenir que el nou sistema “suposarà una agilització de la gestió i un menor cost per a l’Estat”, ja que suposarà una manera “més científica, més rigorosa i més eficient d’atorgar els permisos de treball”. Pel que fa a l’estalvi econòmic, Bartolomé va apuntar que actualment no es pot quantificar, però va garantir que “hi haurà una rebaixa significativa”, ja que “es faran les proves que siguin necessàries segons els criteris mèdics”.

Pel que fa a l’agilitat del procediment, el representant governamental va avançar que, si bé es pot guanyar algun dia, el temps d’espera serà similar a l’actual. No obstant, va afirmar que “el sistema serà més eficient perquè no es carregarà en excés el centre hospitalari en determinades èpoques de l’any”. Així mateix, Bartolomé va recordar que l’últim any es va fer unes tres mil proves, mentre que anualment es detecta entre cinc i sis casos de VIH.

Un dels objectius del nou reglament de revisions mèdiques és restringir els casos en què es considera que una persona no és apta per residir o treballar per malaltia o incapacitat laboral. En aquest sentit, Bartolomé va incidir en el fet que les persones “seran analitzades en funció de la demanda laboral”, un fet que garanteix el dret a treballar de les persones que puguin fer-ho si les seves condicions físiques ho permeten. A més, Bartolomé va qualificar el nou reglament de “pas endavant decidit per evitar la discriminació sistemàtica” de portadors de determinades malalties , ja que es podrà denegar l’accés “a algú que pugui desenvolupar una malaltia o bé que no sigui apte per al lloc de treball, però no pel fet que en sigui portador”.

Finalment, Bartolomé va explicar que el reglament donarà l’oportuna cobertura legal per als casos en els quals les sol·licituds d’autorització d’immigració ja han estat presentades i tramitades davant del servei d’Immigració amb anterioritat a la data d’entrada en vigor de la norma.

La quota d’immigració per a la temporada d’hivern augmenta un 7% i permet l’entrada de 3.450 empleats
El Govern va aprovar ahir una quota de 3.450 autoritzacions de treball per a la temporada d’hivern, una xifra que suposa un increment del 7% en relació amb l’any passat. Segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, l’augment de la quota ha estat fruit de la demanda dels professionals, que han detectat un increment de les reserves de cara als propers mesos.

D’aquesta manera, entre l’1 de novembre del 2010 i l’1 de maig del 2011, el sector hoteler podrà contractar 2.030 treballadors, un centenar més que la temporada anterior; les estacions d’esquí podran incorporar-ne 1.120, amb un increment de 50 empleats; les botigues de lloguer de material d’esquí tindran una quota de 220 treballadors, una vintena més que la temporada anterior, i les agències de viatges en tindran 80, 55 més que l’any passat. Pel que fa a l’origen dels treballadors, el 60% dels permisos estan previstos per a persones de la Unió Europea, mentre que el 60% restant serà per a extracomunitaris.

Pel que fa a l’increment, Bruno Bartolomé va explicar que “s’han escoltat les previsions de reserves de diverses entitats, com ara Ski Andorra, la PIME i les associacions hoteleres” i s’ha detectat  “una certa represa en les demandes del sector”. Tot i així, el portaveu del Govern va recordar l’aposta pel Servei d’Ocupació, que la temporada passada va proveir un total de 865 empleats.

A més de la quota temporal, el consell de ministres també va aprovar ahir una quota general prorrogable de 160 places. En aquest sentit, Bartolomé va recordar que aquestes autoritzacions estan restringides a treballadors especialitzats o que aportin un elevat valor afegit i que no es puguin trobar al Servei d’Ocupació. Així mateix, el portaveu del Govern va mantenir que les quotes temporals no es poden prorrogar, ja que “estan limitades en el temps i tenen unes condicions especials”, de manera que la legislació “no permet canviar les condicions del permís”.

pdf3.jpg