El Govern no rebutjarà immigrants afectats per la sida o la tuberculosi

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 21 d'Octubre de 2010

La discriminació s’ha acabat per a les persones que sol·licitaven un permís de treball al Principat i eren portadores del VIH, o d’altres malalties que estaven en certa manera vetades. Així ho va anunciar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, que va comparèixer després de la reunió del consell de ministres.

L’òrgan va donar llum verd a les modificacions al reglament de les revisions mèdiques, uns canvis que a la pràctica i en alguns casos ja s’estaven aplicant, tal com va explicar abans de l’estiu el ministre d’Interior, Víctor Naudi, en unes declaracions al Diari.

“A partir d’ara els serveis mèdics se centraran en el lloc de feina que ocuparà el demandant”, va explicar Bruno Bartolomé. Això significa que no hi haurà per a tothom les proves radiològiques i les anàlisis de sang que es portaven a terme fins ara, “a menys que calgui, si el lloc de treball a ocupar ho exigeix”. Bartolomé va explicar que els nous criteris implicaran un estalvi per a l’Estat, per l’elevat cost que impliquen aquests exàmens. “Ens ajustarem més aviat a criteris mèdics, per acabar amb la discriminació”, va explicar el portaveu. Ja no es rebutjaran de forma sistemàtica les persones portadores del virus de la sida. Una premissa que Bartolomé va considerar aplicable a altres afeccions com ara la tuberculosi, l’obesitat o la diabetis.

Bartolomé va explicar que aquesta era una de les modificacions en les quals havia insistit molt la comissió mixta de l’acord trilateral amb França i Espanya. A més, va assenyalar que no tenia cap sentit examinar certes malalties a pacients “si l’OMS ja ens està dient que al seu país d’origen no existeixen des de fa anys”.

TRES PROTOCOLS PER ALS METGES

Els professionals mèdics que treballin a l’àrea d’Immigració hauran de conèixer amb exactitud quina feina desenvoluparà el sol·licitant, i caldrà que facin tres exàmens diferents basant-se en uns protocols aprovats en el nou reglament. Amb aquests elements n’hauran de tenir prou per avaluar si el treballador està físicament preparant.

Bartolomé també va portar la contrària als qui sempre han exposat arguments econòmics contra aquestes modificacions en el reglament d’Immigració, per por que vinguin persones amb tractaments massa cars que la CASS hagi de pagar. En aquest sentit, Bartolomé va demanar que no es faci alarmisme, i que “si algú no és apte per treballar no se li donarà el permís”. “No vindran persones d’Andalusia a tractar-se un càncer a través de la CASS”, va explicar el portaveu, que també va posar en relleu que “moltes persones es paguen els tractaments a la Seguretat Social del país d’origen i això no ha de canviar”, va destacar.

A banda, Bartolomé va ressaltar les virtuts d’altres modificacions del reglament, com una agilització dels tràmits, tot i que ha afirmat que fins ara la celeritat ja era prou gran. També s’aconseguirà no carregar en excés el centre hospitalari, que fins avui destinava força recursos a les proves mèdiques a immigrants.

pdf3.jpg