El 39% dels andorrans opten per les eleccions anticipades

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 d'Octubre de 2010

L’opció de convocar eleccions anticipades és la preferida per la població andorrana. Així es constata de l’enquesta d’opinió política elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) que va ser presentada ahir. El 39% dels electes es decanta per aquesta opció, seguida de la de crear un Govern d’unitat, escollida per el 20%. Fa mig any, la majoria, el 39%, optaven per un Govern en solitari del PS, i les eleccions anticipades només era demanada pel 18%.

El fet que l’aposta per anar a les urnes abans d’hora s’hagi duplicat és una mostra del desencant existent cap a la gestió política actual. De fet, la pròpia enquesta ho indica: el 60% de la població andorrana defineix l’actual situació com dolenta o molt dolenta. Si s’inclouen els enquestats no andorrans, la xifres es redueixen fins al 42%, ja que els estrangers «són menys crítics amb la gestió del Govern», segons va manifestar Joan Micó, director del CRES. Micó també va explicar que fa un any la població que suspenia la gestió política representava el 26%, constatant així que els darrers 12 mesos no han convençut la ciutadania. En aquest sentit, el 68% de la població enquestada assegura que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent i el 60% que només busquen el benefici propi. Tampoc és positiu el grau de confiança que mereixen els polítics andorrans, que reben una nota mitjana d’un 4,5.

Amb tot, però, el desencert amb la política no privaria la població d’anar a votar. El 90% dels electes assegura que dipositarà el seu vot a les properes eleccions generals. D’aquests, i segons indiquen les dades del CRES, el 26,3% votaria el PS, el 6,8% CR o PRA, el 3,1% APC i l’1,6% els Verds. Respecte la última enquesta d’opinió política del febrer, tots els partits pugen excepte les propostes de CR i PRA. A aquestes xifres, però, cal afegir les del 27,9% que no vol exposar la seva intenció de vot. El director de l’IEA, Jordi Guillamet, va manifestar que l’elevat vot ocult que es plasma a l’enquesta «pot beneficiar la dreta», ja que és aquest perfil de ciutadà el que més es decanta per no revelar la seva ideologia política.

BARTUMEU APROVA, NOMEN PUJA / L’enquesta del CRES dedica un apartat a l’avaluació dels líders polítics representants al Consell General. El total dels enquestats, és a dir, contant andorrans i estrangers, posa de mitjana un 5,6 al cap de Govern, Jaume Bartumeu. És l’únic líder polític que aprova, tot i que ha perdut gairebé 4 dècimes respecte l’enquesta del mes de febrer. El líder de CR, Joan Gabriel, obté una puntuació de 4,9 punts, i puja tres dècimes respecte fa mig any. Finalment, el líder d’APC, Eusebi Nomen, rep una qualificació de 3,6 punts. Tot i ser el polític més mal considerat pels ciutadans, és el que més punts ha pujat respecte l’última enquesta d’opinió pública del febrer. Llavors va rebre una nota de 3,1.

En relació a les influències Micó va recordar que aquest treball de camp va ser elaborat entre el 27 de setembre i el 13 d’octubre, període que va coincidir amb un Consell General polèmic i amb l’anunci d’anar a eleccions anticipades, manifestat pel primer secretari socialdemòcrata, Ferran Goya. La mostra ha estat de 815 persones.

pdf3.jpg