L’Institut Nacional d’Estadística funcionarà com a parapública al 2012

Autor: CLARA GARNICA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 d'Octubre de 2010

L’ institut Nacional d’Estadística serà una realitat l’any 2012. Així ho va informar ahir el secretari d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement, Alfons Miralles. L’organisme es crearà per llei i a diferència de l’actual Departament d’Estadística funcionarà amb independència professional, sense l’aixopluc de la gestió de l’Executiu. Això sí, rebrà capital públic i tindrà categoria d’entitat parapública.

Aquest organisme ha de permetre dotar del país d’un mitjà de publicació de dades fiables, representatives i amb el màxim rigor de treball i de confidencialitat, tal i com va exposar ahir el director del Departament d’Estadística, Alexis Estopiñan. «Tindrà autonomia i serà la font oficial de dades de tot el país», va assegurar el director del departament.

El futur INE serà la consolidació d’una segona etapa de treball impulsada des de la secretaria d’Estat per a la Reforma i la Promoció del Coneixement. La primera, l’actual, ha de permetre posar els fonaments del nou organisme. «En aquesta etapa ens trobem vinculats amb el Govern amb l’objectiu d’aconseguir el màxim d’informació i de dades administratives possibles», va manifestar Estopiñan.

LLEI DE LA FUNCIÓ D’ESTADÍSTICA / També dins d’aquesta primera fase de treball per dotar del país d’un organisme fiable, el Govern ha enfocat els seus esforços en dotar d’un marc legal tota la gestió estadística del país. En aquest sentit, l’Executiu va aprovar la setmana passada la creació de la Llei de la Funció d’Estadística Pública, que aquesta mateixa setmana ha d’entrar a tràmit parlamentari, tal i com va informar Miralles. La normativa regularà tota l’activitat relacionada amb l’estadística i ha de vetllar per protegir el secret professional i la protecció de les dades tramitades. També presenta un règim sancionador en cas de vulneració dels principis de confidencialitat o en cas de negar-se a facilitar informacions per a les publicacions. A més, també es volen prioritzar les dades administratives com a font d’informació enfront de les enquestes

Estopiñan va definir aquesta nova llei com una exposició i constatació de confiança vers els actors que es veuran involucrats, així com una forma per «dotar d’importància l’organisme que fa el recull de les dades»

La taxa d’atur, al novembre/ Ja integrat en aquest nou marc legal de l’estadística pública, el departament anunciar ahir que al novembre publicarà una enquesta de forces del treball. Aquesta es va iniciar a l’octubre de l’any passat, i entre d’altres informacions relacionades amb el món laboral aportarà la xifra real d’aturats al país, una dada que es donarà per primera vegada al país. Per elaborar aquesta enquesta s’estan realitzant entrevistes personals a un segment de la població per tal de conèixer en quins sector treballen, quin grau de rotació laboral tenen i quina és la seva situació actual. Posteriorment, es farà un seguiment de dos anys a aquestes famílies per a interpretar la seva evolució. L’enquesta es publicarà trimestralment.

Actualment el servei estadístic realitza unes 50.000 enquestes anuals i recull al voltant de 33.000 sèries estadístiques. Des de la seva posada en funcionament, fa més de quinze anys, ha anat evolucionant i millorant la seva difusió i mitjans tecnològics, segons va assegurar Miralles. Aquest any ja ha realitzat 105 publicacions i ja supera les 86 de tot l’any passat. Al 2007, abans de donar-li l’impuls actual, les publicacions van ser 26.

pdf3.jpg