El 39% dels votants consideren que cal convocar eleccions anticipades

Autor: MARIÀ MIÑO
Font: bon dia
Publicat el: 20 d'Octubre de 2010

Quatre de cada deu ciutadans amb dret a vot pensen que, donada la situació política actual, l’opció més convenient per a Andorra seria que es convoqués eleccions anticipades.

El 19,2% dels votants advocarien per un pacte d’Estat entre els grups parlamentaris, mentre que el 20,7% optarien per un Govern d’unitat o de concertació nacional, segons es desprèn de l’enquesta d’opinió política feta pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) entre el 27 de setembre i el 13 d’octubre. La meitat dels andorrans creuen que finalment s’acabarà dissolent el Consell General de forma prematura i tan sols l’1,2% pensen que el PS esgotarà la legislatura.

Segons l’estudi, si en aquests moments se celebrés els comicis, el 26,3% dels votants votarien el Partit Socialdemòcrata a la llista nacional, i el 24,4% a la parroquial. Quant a la resta de formacions, una part important de la intenció de vot es manté oculta, donat que 29% dels enquestats asseguren que encara no ho han decidit i el 28% van preferir no contestar. Així, el vot decidit  a la llista nacional es limita a un 6,8% per a Coalició Reformista (CR) o Partit Reformista d’Andorra (PRA), a un 3,1% per a Andorra pel Canvi (ApC) i a un 1,6% per als Verds d’Andorra.

En aquest sentit, el director de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet, va apuntar que a la majoria dels països hi ha més vot ocult entre les formacions de centredreta, si bé a Andorra el percentatge de la gent que no contesta és més alt. A més, Guillamet va atribuir l’elevat percentatge d’indecisos  als processos de remodelació interna que estan experimentant les formacions. Tot així, la participació en les properes eleccions es preveu elevada, segons l’estudi, ja que el 89,2% dels enquestats asseguren que segurament aniran a votar i tan sols el 7,3% diuen que probablement no ho faran.

Valoració dels líders
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es manté com el líder millor valorat, però baixa 6 dècimes respecte a l’última enquesta, feta el febrer d’aquest any. Així, la valoració de la població en general és de 5,67 i es manté similar entre els andorrans i els residents. El líder que millora més la puntuació és el president del grup parlamentari  d’ApC, Eusebi Nomen, amb un increment de 4,5 dècimes, si bé es manté lluny de l’aprovat, amb una nota de 3,65. Finalment, el líder de Coalició Reformista, Joan Gabriel, millora lleument la nota i frega l’aprovat (4,97), segons la població en general, si bé els andorrans li resten 2,3 dècimes respecte de l’última enquesta i el valoren amb un 4,92.

Segons va valorar el director del CRES, Joan Micó, la reducció en la valoració de Bartumeu i la millora de Nomen són “representatives”, mentre que les valoracions que rep el president del grup parlamentari reformista no es poden considerar realment, “donat el marge d’error que hi ha en l’enquesta”.

A nivell general, l’enquesta revela que els polítics no generen la confiança suficient entre la ciutadania. Així, la mitjana del grau de confiança expressat pels andorrans és del 4,27, mentre que els no andorrans els concedeixen una nota mitjana del 4,72. Un 11% dels andorrans asseguren que no tenen cap confiança en els polítics, mentre que el 0,5% expressen una plena confiança.

Desafecció política
L’enquesta denota un augment de la desafecció i un empitjorament de la valoració de la situació política. Així, el 60% dels andorrans majors d’edat pensen que la situació política general d’Andorra actualment és dolenta o molt dolenta, mentre que l’any passat eren el 26%. Tan sols el 3,7% creuen que la situació és bona o molt bona i el 32,9 pensa que és regular. La valoració és menys negativa entre els residents, amb un 37% de valoracions dolentes o molt dolentes.

El 77% dels andorrans (65,3% entre els residents) pensen que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent i el 60,3% (60,2%) creuen que només busquen el benefici propi. Així mateix, el 59,4% dels andorrans (64,5%) asseguren que de vegades se’ls fa difícil entendre el que està passant en el panorama polític. Així mateix, la meitat de la població amb dret a vot opina que la gent del carrer difícilment pot influir en el que fan els polítics, mentre que, en el cas dels residents, el percentatge baixa fins al 40,1%.

El 62,2% dels andorrans estan d’acord a reduir el temps de residència a quinze anys per obtenir la nacionalitat
El 62,2% dels andorrans majors d’edat estan d’acord a reduir el temps de residència a quinze anys per accedir a la nacionalitat andorrana, tal com proposa el projecte de llei que es discutirà demà al Consell General, mentre que el 31% es mostren contraris a la iniciativa. Així es desprèn de l’enquesta d’opinió política realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) entre finals de setembre i mitjans d’octubre.

El percentatge augmenta de forma notable quan la pregunta es realitza als no andorrans, amb un 80,5% d’opinions favorables a reduir el temps de residència. No obstant, un 10% dels residents enquestats van assegurar que no són partidaris d’aquesta proposta i el 9,5% va preferir no contestar la pregunta.

En termes globals, el 75,1% del total de la població que viu a Andorra advoca per reduir les exigències actuals i el 16,1% es mostra contrària a la mesura.

pdf3.jpg