El Govern aprova la llei d’estadística per oferir dades amb més garanties

Autor: M. S. C.
Font: bon dia
Publicat el: 20 d'Octubre de 2010

El Govern ha entrat a tràmit aquesta setmana la llei de la funció de l’estadística pública. El text permetrà regular aquesta activitat oferint més confiança en les dades processades.

Es garanteix així la independència professional i es permet comparar els resultats a escala internacional. També s’assegura la confidencialitat de les dades utilitzades en el procés, tant si fan referència a la vida familiar com al secret comercial, fixa si l’enquesta és o no obligatòria i situa com a font prioritària les administracions, deixant en un segon terme les que requereixen recórrer a enquestes.

Aquesta és una fase prèvia a la creació de l’Institut Nacional d’Estadística. El secretari d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement, Alfons Miralles, ha avançat que es preveu presentar la llei de creació de l’òrgan el 2012 i que podria entrar en funcionament de forma imminent. La intenció és que l’ens disposi d’un pressupost autònom, amb un finançament provinent de l’Estat i amb plans de treball de tres anys. Abans, però, cal l’aprovació de la llei d’estadística. En aquest sentit, Miralles ha acceptat la possibilitat que el text no “arribi a bon port”. Tot i així, ha afegit que són els consellers generals els que han d’analitzar les prioritats i s’ha mostrat segur que “els consellers són molt responsables i poden veure la importància d’aquesta llei”.

Coincidint amb el Dia mundial de l’estadística, aquest dimecres el Govern ha organitzat un acte en què es presentarà els darrers resultats processats pel departament. En concret es preveu mostrar les dades relatives al consum nacional en el període comprès entre el 2005 i el 2009, ja que aquesta informació no s’ha fet pública des del 2005, i una estimació del producte interior brut (PIB) del 2000 al 2009. També aquest dimecres es presentarà una nova publicació, que es distribuirà a finals de cada mes i que recollirà els principals indicadors del mes anterior. L’acte se celebrarà a les sis de la tarda al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

El director del departament d’Estadística, Alexis Estopiñán, ha explicat que el càlcul directe del PIB encara pot trigar uns tres o quatre anys a aplicar-se. Quan això es realitzi, i quan es tingui accés a les dades de les empreses, s’evitarà aquest “ball de números” que hi ha actualment a l’entorn aquest indicador, un fet que Estopiñan considera, ara per ara, “normal”.

El director d’Estadística també ha avançat que el departament ha inclòs una nova enquesta relacionada amb la força de treball. L’estudi es va iniciar el mes d’octubre de l’any passat i es preveu tenir els resultats a mitjans de novembre. Amb aquesta enquesta es podrà conèixer l’índex d’atur que hi ha al país. Així, es demana pel sector d’activitat on es treballa, els àmbits de pluriocupació, els salaris, si es treballa i si s’està inscrit al Servei d’Ocupació. L’abast de l’estudi és nacional i consisteix a fer un seguiment durant dos anys a les persones. Un cop a l’any es farà una enquesta presencial i la resta seran telefòniques.

pdf3.jpg