Bartumeu aposta per l’uixer cap al 2012

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 d'Octubre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que, “sent realistes”, la figura de l’uixer, o executor de sentències, podria ser realitat cap al 2012. “I si fos possible abans, millor”, va afegir-hi.

És una de les solucions que ara per ara el líder de l’executiu veu per al col·lapse que afecta la Batllia. En l’obertura de l’any judicial es va fer públic que hi havia prop de 36.000 causes pendents de l’exercici anterior, un 20 per cent més que en l’any precedent. A més, un informe demostrava que caldria 22 treballadors més per resoldre el retard.

Bartumeu va assegurar que estava preocupat per una saturació “coneguda i patida per moltes persones”, i va explicar que estava analitzant l’informe que el Consell Superior de la Justícia va encarregar a la institució que representa els uixers a França. El document serà clau per entendre com es podria implantar la figura al Principat.

El cap de Govern va manifestar que “seria difícil la creació de noves places a la Justícia en la situació pressupostària actual”, i que per tant l’estudi és amb vista al futur. En qualsevol cas, Bartumeu també planteja minimitzar costos, i un dels factors que haurà de ponderar és quin nombre d’uixers seria el més idoni per al sistema judicial del país. El nombre que de moment té al cap el mandatari socialdemòcrata és de dos executors de sentències. “Quatre persones serien massa”, va afirmar el cap de Govern, “es tracta de saber si amb dos en tindríem prou o no”.

En qualsevol cas, Bartumeu té clar que aquesta funció no l’ha de portar a terme un batlle, ja que considera que aquesta figura té la missió “d’impartir justícia”. El líder de l’executiu entén que contractar un batlle per a aquesta funció “seria no deixar-lo treballar en allò que hauria de fer”. A més, va ressaltar que “amb un batlle més a la Batllia tampoc no seria suficient”, per la qual cosa tots els arguments juguen a favor que qui executi les sentències sigui algú altre. De fet, va recordar que una gran part dels expedients pendents són administratius, “amb multes molt petites”.

pdf3.jpg