Treball incentivarà la contractació d’aturats grans i de llarga durada

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 d'Octubre de 2010

Les mesures que el Govern preveu posar en marxa les properes setmanes per fer front a l’elevat nombre d’aturats –548 segons les darreres dades del Servei d’Ocupació– preveuen prioritzar les persones més grans o les que més temps fa que estan sense feina.

En breu s’espera poder aprovar el primer dels programes sorgits del Reglament de polítiques actives d’ocupació, que inclou una formació teòrica però també una altra de pràctiques que ja es faria a les empreses, a les quals se subvencionaria per agafar aquests treballadors. Tot i que la xifra exacta dels ajuts s’està negociant encara amb la patronal, des del ministeri de Salut, Benestar i Treball ja es té clar que hi haurà una escala segons les circumstàncies de cada contractat.

“Creiem que els estímuls han de ser superiors en cas que s’agafin aturats de llarga durada o tam bé segons la franja d’edat”, va explicar al Diari el secretari d’Estat de Treball, Jesús de Tena. La gradació final d’aquests incentius econòmics s’ha d’acabar de concretar en les properes reunions de la taula permanent de formació, on participen representants tant de la patronal (PIME, CEA i Cambra) com dels sindicats (USdA, SAT i SAT2TICO). La intenció és que el programa pugui començar a funcionar com a molt tard el mes vinent i, d’aquesta forma, que es pugui aprofitar l’increment de vacants que generarà la propera temporada d’hivern.

UNA SOLUCIÓ A DOS PROBLEMES

De Tena expressa confiança que la mesura tindrà una bona acollida entre les empreses del país. I és que, d’una banda, entén que “la situació és una qüestió de responsabilitat col·lectiva i tots hem de fer el possible perquè això funcioni de la forma més eficaç possible” i, de l’altra, també es donarà solució a les necessitats dels mateixos negocis. “Actualment, hi ha moltes vacants que no es cobreixen perquè no es troben persones amb el perfil indicat. I aquest grup de mesures formatives és la solució”, va comentar el secretari d’Estat de Treball, que considera també que “són les mateixes empreses les que ens estan ajudant a identificar quines són les necessitats”.

Des del ministeri no s’amaga la preocupació que genera l’elevada xifra d’aturats registrada a final de setembre. I és que, tot i que s’entén que part de l’increment pot ser “el reflex de l’estacionalitat del mercat laboral” i, per tant, es podrà recuperar “amb vista al novembre, amb la contractació d’hivern”, també s’ha detectat un descens del nombre d’ofertes de lloc de feina que les empreses inscriuen al Servei d’Ocupació i, per tant, “es veu que hi ha un menor dinamisme”.

pdf3.jpg