El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha manifestat que el Govern actualment analitza l’estudi que el Consell Superior de la Justícia (CSJ) va encarregar a la institució francesa dels uixers de justícia per determinar com es pot fer encaixar aquesta figura a Andorra, és a dir, com aconseguir que sigui independent i de quin nombre d’oficines dedicades a executar sentències hauria de disposar el país per solucionar els problemes de col·lapse de la Batllia.
Bartumeu ha afegit que aquesta nova figura no podrà ser una realitat fins al 2012, tot i que si es pogués tenir a punt durant l’any vinent “millor”. El cap de Govern ha afegit que de cara al 2011 no hi haurà contractacions de nous batlles, però que en tot cas considera que la seva feina és impartir justícia i no executar sentències.
Bartumeu ha recordat que el col·lapse a la Batllia és conegut i dissortadament patit per moltes persones. Tot i això, també ha apuntat que s’ha de tenir en compte que moltes de les execucions acumulades són administratives i corresponen a multes petites, malgrat que, en tractar-se de grans quantitats, això fa pujar l’estadística.
Tot i això, el Govern veu amb bons ulls la demanda de l’administració de justícia de crear la figura de l’uixer, un executor de sentències independent. I ha reforçat aquesta voluntat dient que un nou batlle no és la solució, perquè considera que dedicar un batlle a executar “és no deixar-lo treballar en la seva feina essencial”, que és decidir, analitzar i prendre una decisió. De cara a l’any vinent no hi haurà noves contractacions, sinó que el que es farà és “endreçar millor el treball i repartir-lo millor”.
El Govern té sobre la taula l’estudi encarregat pel CSJ, amb el suport de l’executiu, a l’Associació Internacional d’Uixers de Justícia i d’Oficials Judicials. L’objectiu és analitzar-lo i veure com es pot adaptar aquesta figura a l’escenari jurídic judicial andorrà i la quantitat adequada d’uixers, ja que Bartumeu ha dit que considera que quatre oficines dedicades a executar sentències són massa i es mirarà si dues podria ser la xifra correcta.
Cal recordar que durant el mes de juliol un responsable dels uixers francesos va visitar el país per mantenir diverses trobades i elaborar així un document amb les recomanacions escaients per a la implantació d’aquesta figura. Un cop el Consell Superior de la Justícia ha tingut a les seves mans aquest text, l’ha fet arribar a l’executiu perquè es faci els tràmits necessaris per poder disposar d’aquesta figura al país.
Augment de l’activitat
Segons les dades facilitades divendres de la setmana passada pel Consell Superior de la Justícia corresponents a l’activitat del darrer any judicial 2009-2010, les execucions civils pendents d’anys anteriors van ser 2.504, mentre que hi va haver una entrada de 2.247 causes noves, de les quals se’n va executar 1.923. D’aquesta manera, cal assenyalar que encara queden pendents de resolució 2.828 causes. Aquesta xifra posa de manifest, novament, l’increment constant de l’activitat a la secció civil de la Batllia.
El president del Consell Superior de la Justícia va manifestar que la Batllia en el seu conjunt ha tramitat al llarg d’aquest darrer any judicial 54.518 expedients, la qual cosa suposa un 20,48% més que l’any anterior, i d’aquests 25.056 són expedients que s’han entrat en aquest exercici. Com que el volum d’evacuacions ha estat de 19.165 dossiers, això suposa que han quedat a tràmit més de 35.000 dossiers, una xifra que supera en més de 6.000 la de l’any anterior.
Una de les dades que va destacar és l’increment que han experimentat les causes que estan relacionades amb fallides. D’aquesta manera, hi ha hagut 27 noves causes per aquest motiu, que s’han sumat a les 37 que hi havia de l’any anterior, i de les quals finalment se n’ha evacuat 19, amb la qual cosa queden pendents de resolució 45 en total.