El Govern està analitzant l’estudi que el Consell Superior de la Justícia (CSJ) va encarregar a la institució francesa dels uixers de justícia per determinar com es pot encaixar aquesta figura a Andorra, com fer que sigui independent, i quin nombre d’oficines dedicades a executar sentències hauria de disposar el país per solucionar els problemes de col·lapse de la Batllia.
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar que aquesta nova figura, tan reivindicada per la Batllia, no podrà ser una realitat fins el 2012, tot i que si es pogués tenir a punt durant l’any vinent, «millor que millor». De totes maneres, va afegir que de cara al 2011 no hi haurà contractacions de nous batlles, però que en tot cas considera que la feina dels batlles és la d’impartir justícia i no la d’executar sentències.
Jaume Bartumeu, en declaracions durant la celebració de la Fira del Bestiar i Artesania de Canillo, va dir que el col·lapse a la Batllia és conegut i dissortadament patit per moltes persones, tal com va tornar a posar damunt la taula el president del CSJ, Lluís Montanya, divendres durant l’acte d’obertura de l’any judicial, en reivindicar la figura de l’uixer i explicar que s’havien tramitat 54.000 expedients, un 20% més que l’any anterior. Tot i això, el cap de Govern també va apuntar que s’ha de tenir en compte que moltes de les execucions acumulades són administratives i corresponen a multes petites, malgrat que, en tractar-se de grans quantitats, això fa pujar l’estadística.
Malgrat tot, el Govern veu amb bons ulls la demanda de l’Administració de justícia de crear la figura de l’uixer, un executor de sentències independent. I va reforçar aquesta voluntat dient que un nou batlle no és la solució, perquè considera que dedicar un batlle a executar «és no deixar-lo treballar en la seva feina essencial», que és la de decidir, analitzar i prendre una decisió. De cara a l’any vinent, no hi haurà noves contractacions sinó que el que es farà és «endreçar millor el treball i repartir-lo millor».
El Govern té sobre la taula l’estudi encarregat pel CSJ amb el suport del Govern a l’Associació Internacional d’Uixers de justícia i d’oficials judicials. L’objectiu és analitzar- lo i veure com es pot adaptar aquesta figura a l’escenari jurídic judicial andorrà, i la quantitat adequada d’uixers, ja que Bartumeu va explicar que considera que quatre oficines dedicades a executar sentències són massa, i es mirarà si dues podria ser la xifra correcta.