Les mesures d’estalvi energètic redueixen els costos fins al 72%

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 d'Octubre de 2010

El Govern ja té sobre la Taula les auditories realitzades a tres edificis públics, el Col·legi la Peletera d’Escaldes-Engordany, el pavelló poliesportiu del Govern i la caserna de Bombers de Santa Coloma. Els resultats, que van ser exposats ahir als participants de la Taula de l’Energia, indiquen que l’estalvi econòmic que es percebria de l’aplicació de les mesures energètics podria arribar a ser del 72,8%.

Aquest és el cas concret del pavelló de Govern, que actualment consumeix 916.317 kWh a un cost anual de 80.349 euros. Amb una política d’estalvi, que consistiria en aïllar la coberta, el cost anual es rebaixaria fins als 31.642 euros. En el cas de les auditories al Col·legi la Peletera i a la caserna, els costos es reduirien el 16,6% i el 25,1% respectivament.

Amb les xifres a la mà, es constata que la sostenibilitat és viable econòmicament. El mateix parer té el Govern, segons va exposar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López. Però no es pot deixar de banda la inversió inicial que requereix cada instal·lació. Parlem de 10.074 euros pel Col·legi, 25.000 per la caserna i 325.000 pel pavelló. És a dir, i almenys així es desprèn de les auditories, com més estalvi econòmic final més inversió econòmica inicial. Amb tot, i tal i com va voler constatar López, el període d’amortització no supera els 12 anys en cap dels tres casos.

La voluntat de l’Executiu és tirar endavant aquests projectes, així com també un de característiques similars a Govern. «L’edifici administratiu del Govern és molt negatiu des del punt de vista energètic», va assegurar López, que va afegir que han encarregat també una auditoria, que de moment no s’ha tirat endavant per manca de disponibilitat pressupostària., «és costosa però s’ha de fer», va assegurar el ministre.

1,5 MILIONS PER ENERGIA SOLAR / López va exposar que aquestes actuacions en edificis públics han d’erigir-se com a l’exemple a seguir per a la ciutadania. Amb la mateixa intenció Feda ha preparat tres projectes d’instal·lació d’energia fotovoltaica en instal·lacions del país, que veuran la llum abans d’acabar l’any que ve. S’instal·laran plaques solars al Palau de Gel de Canillo, al Complex esportiu d’Encamp i al Col·legi de Sant Armengol d’Escaldes. El cost d’aquestes obres suposarà una inversió d’un milió i mig d’euros, que anirà a càrrec de FEDA. L’energia generada permetria alimentar a 91 llars andorranes durant un any.

A banda d’aquestes actuacions, la Taula de l’Energia continua el seu treball per desenvolupar els punts del recent aprovat reglament d’Estalvi Energètic. Entre ells, reglaments específics perquè els particulars puguin instal·lar energies renovables i vendre l’energia produïda. El proper a definir és l’energia fotovoltaica.

Paral·lelament, la llei de promoció de l’activitat econòmica preveu subvencions per a les energies renovables a partir de d’ajudes directes i programes de finançament preferents. Tot aquest treball va encarat a la sostenibilitat, però també a l’estalvi econòmic a partir de la reducció de la dependència energètica amb França i Espanya.