Menys costos en les beques ARA

Autor: IVÁN MOURE
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 d'Octubre de 2010

El segon any amb Manel Blasi al capdavant de la Secretaria d’Esports ha significat una reducció en la inversió del Govern destinada a les beques d’Alt Rendiment Andorrà (ARA), que arriben al cinquè cicle des que van ser instaurades al 2006 quan hi eren Víctor Filloy en el càrrec amb Roser Bastida com a Ministra d’aquest departament.

Dita reducció, però, no es deu ni molt menys a la crisi; de fet ho demostra l’augment que fa menys d’un mes va aparéixer en les subvencions esportives. En aquest cas s’ha produït pel moviment d’atletes. En total han entrat tretze noms nous, però també és cert que alguns dels que ja hi eren han vist com l’ajut li era reduït o d’altres, catorze en concret, que directament han deixat de rebre la subvenció. El Govern, per tant, ha fet una despesa de 293.000 euros o el que és el mateix, uns 50.000 menys que al 2009 i per primera vegada es veu un descens en comparativa amb l’any anterior.

Cal dir, en aquest aspecte, que l’Executiu no ha deixat res sense justificar. Cap de les decisions preses ha estat aleatòria, sinó que totes s’han basat en els criteris, basats principalment en els resultats.

Més fèmines i joves / Les beques ARA han vist un augment considerable de la categoria femenia i ja gairebé estan a la par. Aproximadament els ajuts destinats a les esportistes arriba al 47% del tota. A més s’ha potenciat l’esport-estudi –ara hi han 41– i també s’ha vist un augment a nivell d’esportistes de la base, que són gairebé la majoria de les catorze cares noves que han entrat en aquest ajut. Com va detallar ahir Blasi: «Han sortit veterans per donar pas als joves». És com ha de ser, que els cicles es regenerin és vital per progressar.

L’esquí és, com cada any, l’esport més afavorit. No podia ser menys, tenint en compte que és considerat l’esport nacional i que cada any rep una subvenció de més de 900.000 euros perquè vagi a més en el panorama internacional. L’explicació ésben senzilla: aquesta inversió de gairebé un milió es veu reflectida a nivell de resultats, i és gràcies als resultats que els esportistes reben les beques ARA.

Programes olímpics / Esports destina al 2010 153.000 euros en programes olímpics. Destaca l’absència de Montse Garcia, justificada per Blasi com una excepció a causa de la lesió que ha arrossegat en el darrer any i mig: «L’hem donat temps perquè recapti informació adicional i té la beca en stand by. El que és segur és que saltarà del programa olímpic i molt possiblement passarà al de jove promesa. Al revès li passa als esquiadors Kevin Esteve i Laura Soulié, que passen a estar en el règim més beneficiari juntament amb l’entrenador Carlo Bagnord; per contra l’ex entrenador de Mireia Gutiérrez, Jean Michelle Agnellet, deixa de cobrar-ne perquè ara és el seu germà Marc el que la prepara, des de fa uns deu mesos. A més en natació continuen rebent beca Hocine Haciane, que rebrà 4.000 euros menys que al 2009 –12.000– i Joan Manel Rull, que passarà de 4.000 a cobrar-ne 6.000.

Plans especials / En aquest apartat, al qual el Govern destina 31.000 euros, la federació de muntanyisme és la que més moviments ha tingut. Xavier Teixidó és la novetat que s’afegeix a Joan Vilana i Joan Albós, però per contra cauen de la llista Sophie Dusautoir, Stephi Jiménez , Ariadna Tudel i Ludovic Albós. En esports per a minusvàlids hi ha un canvi de noms: Paquita Ramírez i Xavi Barios deixen pas a Toni Sánchez i Alfons López. I apareix aquí una altra novetat en karate: Tània Ribeiro, que cobrava com a jove promesa, ha doblat els guanys i passa a percebre 6.000 euros.

Onze noves joves promeses / Les joves promeses, com dèiem, són les grans beneficiades de les ARA 2010. I per confirmar els beneficiaris d’aquest cinquè cicle sis de les onze cares noves que apareixen en aquest apartat són noies. El Govern ha destinat 109.700 euros a aquest programa. En atletisme cauen Àngel Miret i Marta Alay –els únics que rebien ajut al 2009– i per contra entren Blanca Fiter, Laia Isús, Mikel de Sá i Josep Manel del Río; en ciclisme hi ha la novetat del biker Jesús Medrano; en esquí, a mé de l’augment en 6.000 euros del programa esquí estudi –per a un total de 26.000– i ha la baixa de Joel Albaladejo; en muntanyisme a més del repetidor Marc Riera hi han les novetats en escalada de Bernat Escorihuela, Inka Ballés i Laia Coma.

Dani Garcia, la gran absència / El judoca Dani Garcia és una de les grans absències. Blasi, en aquest sentit, va ser clar i concís: «No ha passat cap ronda i ha arribat a una edat. Ell sap que es necessiten resultats i no els ha aconseguit. El cas contrari és Bernadó, que sí ha tret resultats però la Federació d’Atletisme no ha sol·licitat per a ell una beca tot i que té previst córrer a les Olimpíades de Londres 2012», va argumentar.

Una altra novetat que es presenta com l’antítesi de Garcia és la nedadora Sílvia Ribes, una de les promeses més fermes del país que entra com a novetat tot i que cobra 3.000 euros, 2.400 menys que Mònica Ramírez i Oriol Cunyat, però igual que la taekwondista Jèssica Rovira i la karateca Thaïs Martínez, que es mantenen en la xifra de l’any passat.

Les dues últimes absècnies són la la de la patinadora sobre gel Ariadna Tarrado i la del tennista Hèctor Hormigo, que cobrava 5.400 euros i ha caigut de la llista de becats ARA. Per contra hi han entrat els joves tennistes Danià Gelabert i Berta Juncosa.

pdf3.jpg