Salut vol augmentar la resposta del cribatge del càncer de mama

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 d'Octubre de 2010

Poc més del 20% de resposta al programa del cribatge per previndre el càncer de mama és la mitjana que està tenint el ministeri de Salut, Benestar i Treball, en el que és el tercer any en què s’està desenvolupant-se aquest Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM).

Un percentatge que està molt per sota de l’ideal que, segons va dir ahir la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, hauria de situar-se al voltant del 70%. Tot i això, el baix percentatge està dins de la normalitat, segons Vidal, perquè el programa porta pocs anys funcionant. Amb l’objectiu d’incrementar aquesta resposta per reduir l’índex de mortalitat, el ministeri de Salut ha volgut implicar a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, per fer extensiva la participació dels comerços en motiu del dia mundial del càncer de mama, per al 19 d’octubre vinent.

La incidència d’aquesta malaltia és molt notòria en la població femenina, i al Principat cada dues setmanes es detecta un nou diagnòstic. L’any passat es van registrar a Andorra 19 ingressos hospitalaris per aquest motiu, una xifra a la que s’ha d’afegir els casos que són atesos en altres centres hospitalaris, bé de França o de Catalunya.

Així i per primer any la cambra participarà en aquesta campanya vestint amb el llaç rosa els seus comerços i oferint informació amb díptics del Govern sobre el programa de detecció precoç per a totes les dones que es passin a comprar.

L’índex de la mortalitat del càncer de mama és de 80 per 100.000 habitants, segons l’OMS, qui també manifesta que cada 30 segons es diagnostica un càncer de mama. Davant d’aquesta situació, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va manifestar que la principal prioritat del ministeri en aquest aspecte és la prevenció precoç, i per aquest motiu busquen augmentar la implicació de tots els sectors, i aquest any s’ha fet amb el comerç. «És responsabilitat de tots incrementar la sensibilització de la població en aquests temes», va dir el president de la cambra, Marc Pantebre. Bonet també va destacar que els comuns estan cridats a participar en aquesta difusió informativa.

el 5% de les causes de mortalitat /Ara per ara, el càncer de mama representa el 5% de les causes de mortalitat de les dones al Principat. Segons va informar Vidal, el sistema sanitari andorrà detecta un nou diagnòstic de càncer de mama cada dues setmanes, o el que és el mateix, entre 27 i 29 casos a l’any.

Les dades del registre de càncer de les què disposa Salut destaquen que en els darrers tres quinquennis els tumors representen el 28% de la causa de mortalitat en les dones, només superats amb un 30,6% per les malalties en el sistema circulatori. El de mama femenina és la primera causa de mort per càncer en dones, amb un percentatge que se situa al voltant del 20%. En aquest sentit val a dir que s’ha reduït en tres punts percentuals aquesta incidència. Al de mama, li segueix per incidència en la mortalitat per càncer de les dones, el tumor del budell gros, amb un 11%, el de pulmó amb un 10% i el de l’encèfal amb un 7%.

Més del 30% de les localitzacions tumorals són els de la mama femenina, seguides del colorectal amb un 12% i de la pell del melanoma amb un 5%, a l’igual que el de leucèmia.

A més del tumor de mama, com a causa de la mortalitat, són importants altres patologies que també provoquen la mort a la població femenina andorrana. Segons les dades de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, la malaltia isquèmica del cor representa el 6% de les causes de mort en dones. Li segueix les demències i les patologies cerebrovasculars, amb el 5,8%. Després del càncer de mama, la insuficiència cardíaca representa el 4,3% de les causes de mort en dones. «És necessari sensibilitzar més a les dones a través de la informació», va remarcar la cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància en la Salut, davant de l’encara baix índex de resposta que el PDPCM està tenint.

MATISOS // En el que portem d’any s’han enviat un total de 3.612 cartes i s’han fet 673 mamografies. La participació ha estat del 18,6%. Cal tenir en compte que hi ha dones, 332 en el què portem d’any, que es fan el cribatge fora del programa, per diferents motius, i per tant la resposta obtinguda s’apropa al 28% aquest any. El programa de detecció precoç. ofereix la possibilitat de realitzar mamografies gratuïtes biennals, amb l’objectiu de reduir la mortalitat per càncer de mama en les dones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys.

Les dones són convidades per primera vegada quan estan en la franja d’edat assenyalada i una vegada incloses en el programa se segueix convidant-les sense límit d’edat.

El 100% de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents En aquesta segona ronda efectuada aquest any, a més del servei de diagnòstic per la imatge de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i el C.M.E. Farràs, s’ha incorporat el Centre d’imatge Diagnòstica Cuesta com a unitat de cribatge.

pdf3.jpg