Les inspeccions vigilaran que es compleixin els 10 diumenges festius

Autor: PEPA GALLEGO
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 d'Octubre de 2010

Un pas enrere o endavant. Segons es miri. Ahir es va signar el document entre el Govern i la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) en què per una banda es garanteix als treballadors del sector del comerç 10 diumenges de festa a l’any i, per altra banda, l’Executiu deroga el decret de tancament a partir de les 14.00 hores dels vuit diumenges marcats en el calendari d’aquest any. Les inspeccions laborals seran les encarregades de vigilar que el compromís adquirit sigui complert.

Un pas enrere, pel que fa a la derogació del decret, que es farà efectiva a partir del dimecres quan surti publicat en un BOPA especial, i un endavant, perquè els empresaris d’aquest sector es comprometen a oferir una desena de diumenges festius als seus treballadors.

El compromís adquirit ahir amb la signatura protagonitzada pel ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet i la presidenta de la FACA, Susanna Venable, «deixa enrere una sèrie de crispacions i a partir d’aquí treballarem conjuntament per millorar el sector», va manifestar ahir Benet, referint-se a les reiterades veus en contra del decret de tancament dels comerços els vuit diumenges de tarda que han pronunciat els comerciants. La millora es refereix a que a partir d’ara es preveu acordar amb la FACA el calendari comercial per a l’any vinent.

La presidenta de la FACA va mostrar la seva satisfacció davant de l’acord, «perquè davant de la situació de crisi que patim cal prendre mesures com aquestes».

Benet es va mostrar convençut que els comerciants compliran la seva part del compromís: «és un pacte de respecte», va dir. Tot i això, el ministre de Comerç també va remarcar que les inspeccions de treball no podran arribar a la totalitat dels establiments, però va recordar que els inspectors estan al servei de tots els ciutadans que vulguin manifestar qualsevol cosa referent a la seva feina. Els empresaris comerciants hauran de buscar la fórmula per tal d’aconseguir aquest compromís: «bé es pot contractar gent per als caps de setmana o fer algun sistema de torns, el més important és poder obrir les portes», va dir Venable.

LLEI DEL COMERÇ / El pas endavant en aquest sector no respondrà de manera efectiva si no es tira endavant la llei del Comerç, «en el que els horaris podrien anar inclosos mitjançant un reglament», va explicar Benet. El ministre va manifestar ahir que el treball previ de la llei ja està fet i que ara falta entrar-lo al Consell General. La situació política actual és el principal impediment perquè aquesta llei tiri endavant, i Benet va remarcar com afecta negativament al sector.

pdf3.jpg