Edificis obligats a ser sostenibles

Autor: D. M.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 d'Octubre de 2010

Edificis dissenyats i construïts d’acord amb el nou model energètic que vol impulsar el Govern i que aposta per l’estalvi, el respecte pel medi ambient (amb una important reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera) i la potenciació de les renovables, per reduir la dependència energètica dels països veïns.

Aquest és l’objectiu del reglament energètic en l’edificació que ha aprovat el Govern i que quan entri en vigor (en sis mesos) afectarà tots els edificis de nova construcció, aquells que s’ampliïn (si és que l’ampliació representa un 50% de la superfície construïda o bé supera els 500 metres quadrats) i aquells que se sotmetin a una reforma o un canvi d’ús que afecti almenys el 50% de l’immoble.

Cada obra haurà de disposar d’un projecte energètic elaborat per un tècnic autoritzat i que respecti els anomenats valors límit, que es calculen tenint en compte les necessitats energètiques reals per a la calefacció, l’aire condicionat o la producció d’aigua calenta. Es tracta de no usar més energia de l’estrictament necessària i s’obliga a fer construccions eficients que amb mètodes d’aïllament o un major aprofitament dels recursos naturals (les hores de sol, per exemple) gastin molta menys energia.

En un país fred en què hi ha una gran dependència dels sistemes de calefacció amb gasoil, el reglament regula la instal·lació d’equips de producció de calor amb energies netes: biomassa, geotèrmia i radiació solar. A més, quant a l’energia solar, l’exposició de motius del reglament també recorda que un cop s’aprovi la llei de mesures provisionals en relació amb el règim de l’energia elèctrica, els particulars podran esdevenir distribuïdors d’electricitat si es que col·loquen plaques fotovoltaiques a casa. L’excedent del que produeixin el podran injectar a la xarxa elèctrica.

CONTROL

La direcció facultativa de l’obra és qui ha de vetllar perquè aquesta respecti el que estipula el reglament. Un cop acabada l’obra, s’haurà d’entregar un document al Govern que acrediti que els treballs s’han supeditat al projecte energètic inicial. Igualment, el reglament deixa clar que l’administració serà vigilant amb els materials emprats, que necessitaran de l’homologació o la certificació corresponent.

El reglament diferencia entre una dotzena de construccions en funció de l’ús –edificis plurifamiliars o unifamiliars, administració, escoles, comerç, restauració, llocs d’oci, hospitals, indústria, instal·lacions esportives, piscines cobertes i magatzems– i estipula necessitats específiques d’energia per a cadascuna d’elles. Quant a les piscines descobertes, s’estableix una disposició general que estipula que les de nova construcció d’un volum superior a 50 metres cúbics hauran d’escalfar l’aigua amb energies renovables.

pdf3.jpg