Garantir l’assistència lletrada al detingut costarà 40.000 euros l’any

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 d'Octubre de 2010

El Govern va presentar ahir els càlculs elaborats per tal de determinar la quantia econòmica que suposarà l’aplicació de la sentència del Tribunal Constitucional, la qual garanteix l’assistència lletrada al detingut des de la seva detenció.

En total, aquest dret constitucional costarà al Govern uns 40.000 euros anuals, que s’afegeixen a la partida ja establerta que aporta cada any per finançar la tasca dels advocats del país.

Les estimacions s’han realitzat a partir del nombre de detinguts de l’any passat, i tenint en compte únicament les persones que van ser detingudes durant un període més llarg de 24 hores. El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va informar que aquesta quantia podrà variar en funció de possibles «modificacions de tarifes i dels models de torns» que puguin presentar els advocats del Col.legi. En aquest sentit, el portaveu del Govern va explicar que el Col.legi d’advocats està elaborant una proposta de funcionament per tal de determinar com es produirà la gestió d’aquest nou dret constitucional. La proposta es treballa també amb la Policia i la Batllia.

Aquest treball se centra en concretar la durada dels torns de guàrdia, de 12 o de 24 hores, i el nombre de lletrats a disposició de la Policia. També el període de temps màxim que pot transcórrer des del requeriment de l’advocat fins a la seva compareixença. En qualsevol cas, i tal i com va explicar Bartolomé, serà el cos Policial qui es posarà en contacte amb els lletrats per sol.licitar els seus serveis, i que siguin presents durant la declaració del detingut.

MODIFICACIONS DE LA LLEI / El Govern presentarà aquests protocols de funcionament conjuntament amb el projecte de llei que properament entrarà al Consell General, i que servirà per adequar la normativa andorrana en matèria penal a aquesta mesura del Tribunal Constitucional. El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei qualificada de modificació de diferents textos en l’àmbit penal. Aquest text modifica diversos articles del Codi de procediment penal (articles 24 i 25), del Codi penal (text 45.1) i de la Llei qualificada de la jurisdicció del menor. També garanteix la presència de l’advocat des del la detenció.

D’aquesta manera es dóna cobertura legal a la resolució del Tribunal Constitucional publicada la primera setmana de setembre, en la qual l’organisme declarava inconstitucionals articles i incisos de la normativa penal. Pocs dies després de la sentència cinc detinguts van convertir-se en els primers en poder tenir assistència lletrada quan prestaven declaracions a la Policia.

pdf3.jpg