El Govern i la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) signaran la setmana vinent un «compromís d’àmbit sectorial», tal i com va informar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé.
En paraules més planeres, aquest acord representa la supressió de les tardes de tancament obligat, una mesura aprovada en forma de decret el novembre de l’any passat. El compromís assolit serà «d’aplicació immediata», segons va explicar ahir Bartolomé. És a dir, que afectarà les tres tardes de diumenge de tancament que encara resten abans d’acabar el 2010. Concretament el 17 d’octubre, el 24 d’octubre i el 21 de novembre. Però aquest acord va més enllà, i contempla també els propers calendaris comercials. És a dir, que l’any vinent tampoc hi haurà diumenges els quals tots els comerciants del país hagin de tancar per decret els seus establiments.
LA MONEDA DE CANVI / A canvi de l’acord, el Govern aconsegueix de la FACA que compensi als seus treballadors amb diumenges sencers de festa, els mateixos en nombre que els que quedaven aquest 2010, i 10 diumenges durant l’any que ve. Amb tot, els comerços no es veuen obligats a tancar portes, però els seus treballadors gaudiran de dies sencers sense treballar, en el dia que, tal i com va exposar Bartolomé, poden gaudir de l’oci i de la companyia familiar. «Els treballadors guanyaran en qualitat de vida», va opinar Bartolomé. De fet, aquesta proposta havia estat exposada ja per la pròpia Faca a l’inici del conflicte.
Aquesta mesura encarada als treballadors es concreta, dins d’aquest acord entre la FACA i l’Executiu, en un compromís de les empreses a «realitzar polítiques de conciliació entre la vida laboral i la familiar», va manifestar el portaveu del Govern. Bartolomé va afegir que no hi haurà controls específics per determinar si els empresaris compleixen amb l’acord, ja que els treballadors ja tenen «els seus mecanismes per denunciar abusos laborals».
ELS RESULTATS DEL CRES / Paral.lelament, el Govern va anunciar ahir que ja disposa del primer esborrany amb resultats de l’enquesta realitzada pel CRES, en relació a l’aplicació del decret de tancament dels horaris comercials i a les seves conseqüències econòmiques. Tot i que no va voler avançar números concrets, Bartolomé va assegurar que les xifres ratifiquen que el sector sí que ha tingut pèrdues com a conseqüència de la mesura governamental. Davant la pregunta de si aquestes dades havien estat determinants per tirar endavant l’acord, el portaveu es va limitar a manifestar que són les que s’adeqüen a l’actualitat, en «el nou marc d’entesa entre les dues parts».
Ara el Govern es troba en un segon pas, que consisteix en reinterpretar aquestes xifres de reducció de les vendes, tenint en compte aspectes com la situació de crisi econòmica. La setmana que ve, es donarà a conèixer extensament els resultats de estudi elaborat pel CRES.