Derogats els tancaments comercials

Autor: D. MORENO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 2 d'Octubre de 2010

Punt final al conflicte dels horaris comercials. El Govern i la Federació de Comerciants (FACA) signaran la setmana que ve un document pel qual els empresaris del sector es comprometen a donar d’aquí a final d’any tres diumenges festius als empleats i un mínim de deu diumenges de festa durant el 2011.

A canvi, el Govern deroga els tancaments a les 14 hores dels tres diumenges que encara marcava el calendari comercial (el 17 i el 24 d’octubre i el 21 de novembre) i no aplicarà una mesura similar l’any que ve. El consell de ministres va aprovar ahir la proposta que ja havia apuntat el ministre de Turisme i Comerç, Claudi Benet, en la sessió del Consell General de dimecres passat. El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va anunciar l’acord i també va avançar que l’enquesta que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha realitzat sobre aquesta qüestió constata que “el sector ha patit algunes pèrdues”. No les va quantificar argumentant que encara es tracta d’un esborrany, però sí que va assegurar que es faran públiques quan l’estudi estigui tancat. En tot cas, va manifestar que els resultats de l’estudi “combinat amb aquesta voluntat de promoure la conciliació” manifestada per la FACA han derivat en la solució final.

I per què no s’ha assolit abans aquest acord? El portaveu de l’executiu i secretari d’Estat d’Interior va argumentar que quan, al gener, la FACA va posar sobre la taula el compromís de donar deu diumenges festius als treballadors al llarg de l’any per evitar haver de tancar deu diumenges a la tarda (que després es van convertir en vuit), “estava circumscrit als grans magatzems i quan se’ls va demanar si era extensiu a tots els comerços hi va haver una manca de precisió en la resposta”. Una precisió que sí que ha arribat ara, segons Bartolomé.

UN ACORD POSITIU PER A TOTS

“És un acord positiu per a totes les bandes”, va manifestar el portaveu. Bartolomé va indicar que en cap cas el Govern se sent perdedor en aquesta qüestió –“no hi ha ni vencedors ni vençuts”, va deixar clar– perquè quan es va aprovar el decret d’horaris comercials del 2010 es pretenia assolir un objectiu, contribuir a la conciliació de la vida familiar i laboral dels treballadors del sector, i que aquesta meta s’ha acabat d’aconseguir amb el compromís de la FACA. “Ara que tenim la solució, consensuada, ens hem de felicitar tots”, va afirmar. Igualment, va insistir que “si s’ha trigat aquest temps ha estat perquè era el que feia falta”.

Amb relació si el Govern controlarà d’alguna manera que els empresaris del comerç respecten el compromís i donen els festius pactats als seus empleats, Bruno Bartolomé va recordar que els treballadors que puguin ser víctima d’algun incompliment de la mesura ja disposen “dels mecanismes” per comunicar-ho a l’administració.

La FACA va acollir amb satisfacció l’acord del Govern. “El que volem és obrir els diumenges, llàstima que no s’hagi fet abans”, va comentar la presidenta de l’entitat, Susagna Venable. La màxima responsable de l’entitat va replicar al portaveu del Govern que quan la FACA va fer la proposta no ho va fer en nom de les grans superfícies, sinó en nom de tots els afiliats, “petits i grans”. En qualsevol cas, Venable va remarcar, evitant les polèmiques, que l’important és que la solució ja hagi arribat, que el tema se superi i que a partir d’ara es treballi en projectes de promoció per combatre la davallada de vendes.

pdf3.jpg