Vives avala el «reforçament» de la relació amb la Unió Europea

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 1 d'Octubre de 2010

El copríncep episcopal, Joan–Enric Vives, va oferir ahir la tradicional recepció al cos diplomàtic acreditat a Andorra, un acte que ofereix l’oportunitat alternativament a cadascun dels dos caps d’Estat per reforçar les relacions bilaterals i donar compliment al mandat constitucional. Davant les autoritats presents al Palau Episcopal, Vives va demanar l’ajuda als representants estrangers a l’hora de «construir unes relacions equilibrades i compensades amb el Principat d’Andorra, sobretot en l’àmbit europeu, per fer possible el reforçament de la relació amb la Unió Europea».

El copríncep episcopal va recordar que Andorra «ho necessita» i que tant ell com el seu homòleg francès donaran el seu «suport» a «les iniciatives del Govern i del Parlament en aquesta direcció». Vives va celebrar la consecució d’«un full de ruta vers la meta d’establir relacions econòmico-fiscals amb els altres estats» i, sobretot, l’aspiració a «l’embrancament d’Andorra amb la UE mitjançant una nova relació d’associació assentada sobre la base de l’article 8è del nou Tractat de la Unió Europea».

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va agrair el suport de Vives, valorant com a «positiu» el fet que «el cap d’estat expliqui que Andorra està fent esforços» en la matèria i també en les qüestions relacionades amb la transparència fiscal i l’homologació econòmica. El líder socialdemòcrata va explicar que aquest missatge entra en la línia del que s’espera d’un copríncep que «està al corrent d’allò que fem fora de casa» i va celebrar que Vives «comparteixi la orientació» del Govern.

MÀXIMA DIPLOMÀCIA / Fins a 25 ambaixadors van assistir a l’acte. Al matí havien presentat les cartes credencials els representants acreditats d’Azerbaidjan, Altay Efendiyev; el d’Egipte, Ayman Abdulsamie; el de Geòrgia, Nikoloz Natbiladze; el d’Itàlia, Leonardi Visconti; i la representant de Lituània, Jolanta Balciunienè. A la tarda, però, l’assistència es va ampliar a aquells països amb els quals Andorra hi té relació diplomàtica. El discurs de Vives va estar ple de gestos en positiu cap als diplomàtics estrangers, fins el punt que va alternar el català amb el castellà, el francès i l’anglès. El copríncep episcopal va manifestar el «reconeixement» envers els estats representats i va agrair l’«acollida» que aquests dispensen «al nostre Principat d’Andorra en el sí de la comunitat internacional». El degà dels ambaixadors acreditats, el Nunci de la Santa Seu a Espanya, Renzo Fratino, va dirigir-se als presents elogiant el «llarg i gloriós camí» d’Andorra durant la història i desitjant «una pacífica convivència, un alt desenvolupament i prosperitat material».

pdf3.jpg