Tot just fa un any el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Internacionals exposava a l’Assemblea General de les Nacions Unides la voluntat i el compromís d’obertura i transparència fiscal d’Andorra. Ahir va ser el cap de Govern qui, al mateix escenari, refermava aquest compromís però no com una declaració d’intencions sinó ja amb fets consumats, com la sortida del Principat de la llista grisa de l’OCDE.
Es tracta sens dubte d’una bona notícia, i no només perquè Andorra va comparèixer davant la comunitat internacional amb els deures fets i amb una imatge de país seriós que sap assumir els seus compromisos, sinó també perquè va apostar per continuar en aquesta línia i anar més enllà en la via de la transparència i la cooperació internacional en la lluita contra el frau fiscal. Des d’aquesta perspectiva, cal considerar la defensa que va fer el cap de Govern de l’establiment d’un mecanisme europeu d’estabilitat finanacera i d’una regulació més estricta dels anomenats productes derivats, així com l’aposta per la creació d’una agència europoea de qualificació de la solvència de les activitats financeres i les administracions.
No obstant, i malgrat que la imatge internacional d’Andorra surt reforçada després de l’Assemblea General de les Nacions Unides, encara queda molta feina per fer en aquest camí iniciat pel Principat i les exigències seran importants. Cal avançar, doncs, amb pas ferm i decidit però tocant sempre de peus a terra.