Bartumeu aposta per un ens europeu per a l’estabilitat financera

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 28 de Setembre de 2010

Bartumeu va explicar ahir davant del plenari de les Nacions Unides que “creiem necessari l’establiment d’un mecanisme europeu permanent d’estabilitat financera i una regulació molt estricta dels anomenats productes derivats”. El cap de Govern també va instar la creació d’una “agència europea de qualificació de la solvència de les activitats financeres i les administracions”.

Davant dels caps d’Estat i de Govern de l’ONU, el màxim responsable de l’executiu va ratificar “el nostre ferm compromís amb les recomanacions de l’OCDE” en matèria de transparència financera, “que han servit per assentar les bases del nostre teixit empresarial i per reforçar la confiança del sector financer internacional”.

Dins del discurs es va referir també que Andorra signarà els mesos vinents dos convenis internacionals. Concretament, la ratificació del conveni marc sobre canvi climàtic i el conveni del Consell d’Europa sobre tràfic d’éssers humans. Al mateix temps, va “aplaudir” la creació d’una organització específica de les Nacions Unides per a la defensa de les dones. En aquesta línia va posar de manifest que en els últims anys s’han assolit avenços “a favor de la condició de la dona, però malauradament no són suficients”, i per tant “cal continuar promovent els drets de la dona i lluitant contra la violència domèstica”.

Solidaritat, en risc
Bartumeu va fer referència que la crisi econòmica “amenaça el model social europeu” i que la situació ja arriba als models culturals afectant “valors com ara el de la solidaritat”. En aquest context, el cap de Govern va instar la conveniència de definir en l’àmbit “internacional uns mínims socials a garantir per a tothom”. També va destacar el paper del país en els ajuts humanitaris en cas de catàstrofes naturals amb una col·laboració d’acord amb “els pressupostos nacionals”. Finalment, va elogiar el paper de les Nacions Unides com a eina d’equilibri, respecte i aplicació del dret.

pdf3.jpg