Bartumeu referma a l’ONU l’aposta per la transparència i contra el frau fiscal

Autor: M.F.
Font: Bon Dia
Publicat el: 28 de Setembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, remarca a Nova York el compromís d’Andorra a “continuar avançant per la via de la transparència i la cooperació internacional en la lluita  contra el frau fiscal”. Així, en el seu discurs en el marc de la 65a Assemblea General de les Nacions Unides, Bartumeu va defensar la necessitat d’establir un mecanisme europeu permanent d’estabilitat financera i de regular molt estrictament els anomenats productes derivats.

En aquesta línia, el cap de Govern, que va destacar la sortida d’Andorra de la llista grisa de l’OCDE “gràcies a la signatura de disset acords bilaterals d’intercanvi d’informació fiscal”, va apostar també per la creació d’una agència europea de qualificació de la solvència de les activitats financeres i les administracions.

Bartumeu, que en la introducció del seu discurs va destacar la “gran oportunitat” que suposa per a Andorra el fet de “poder parlar avui davant aquest auditori”, es va refermar també en la voluntat del Principat de “continuar treballant, des del respecte, dins una organització com les Nacions Unides”. Una entitat, però, “reformada i consolidada” que “ajudi la comunitat internacional per avançar en aquesta etapa de la seva història, evitant que es reforcin les desigualtats, font de violència i odi”.

En aquest sentit, Bartumeu, que es va mostrar convençut que les Nacions Unides “permeten garantir l’equilibri necessari, la garantia del respecte a tots els estats i l’aplicació del dret internacional”, es va posicionar a favor d’“impulsar la definició internacional d’uns mínims socials a garantir a tothom”.

Així mateix, Bartumeu, que va recordar les recomanacions de la Carta de les Nacions Unides als seus estats membres, va destacar les diferents accions portades a terme per l’ONU en els darrers 65 anys a favor del desarmament, del desenvolupament i de la promoció de l’Estat de dret i les pràctiques democràtiques, així com el suport de les ONG i “d’un moviment associatiu fort”, que “han lluitat per evitar que es tornin a repetir les tragèdies viscudes durant el segle XX”.

En aquest àmbit, i després de recordar que el Principat ha viscut més de 700 anys en un període de pau i sense cap conflicte armat, així com l’absència d’exèrcit, el cap de Govern va anunciar que Andorra “té previst ratificar properament el Conveni sobre les armes de dispersió”.

Drets humans
D’altra banda, i després de destacar el paper del Consell dels Drets Humans en la defensa d’aquests drets i especialment l’examen periòdic universal a què són sotmesos tots els països, Bartumeu va recordar que el novembre vinent, i per primera vegada, serà Andorra la que se sometrà a aquesta revisió.

Així mateix, Bartumeu, que va incidir en les diverses accions dutes a terme al Principat amb motiu del 20è aniversari del conveni relatiu als drets dels infants, va assegurar: “La lluita contra la violència envers les dones és una de les prioritats del Govern que represento”, i va recordar la creació, l’abril passat, de la secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar amb l’objectiu de coordinar totes les accions destinades a afavorir la situació de la dona i a promoure noves polítiques en matèria de gènere.

El cap de Govern es va referir també a la sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona que va tenir lloc el març passat, en què es va reconèixer que, en matèria de desenvolupament, “el rol de la dona és essencial per garantir una evolució social i econòmica sostenible i generalitzada”.

En aquest sentit, Bartumeu, que va celebrar la recent decisió de les Nacions Unides de crear una entitat per a la igualtat de gènere i la consolidació del paper de les dones (Nacions Unides Dones), a qui va desitjar “molts èxits”, va destacar els progressos fets a favor de la condició de la dona, malgrat que va assegurar que “no són suficients”. Per això, el cap de Govern va fer una crida a “continuar promovent els drets de la dona i continuar lluitant contra la violència domèstica”.

Així mateix, i després de referir-se a l’informe de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Crim en què es posa de manifest que l’activitat il·legal més lucrativa és el tràfic d’éssers humans i que el 84% de les víctimes d’aquest tràfic al continent europeu ho són amb finalitats d’explotació sexual, Bartumeu va anunciar la propera ratificació per part d’Andorra del Conveni del Consell d’Europa sobre el tràfic d’éssers humans i el compromís ferm del Principat en aquest àmbit.

Finalment, Bartumeu, que també es va referir a “l’assignatura pendent” que suposa la lluita contra el canvi climàtic, va destacar la “sincera resposta” d’Andorra davant catàstrofes naturals, crisis humanitàries i emergències internacionals.

Relació amb San Marino
D’altra banda, també en el marc de la seva participació en l’Assemblea General de les Nacions Unides, el cap de Govern va assistir diumenge a la nit a un sopar ofert per la secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Política de la República de San Marino, Antonella Mularoni.

De fet, ja durant la visita oficial de Bartumeu a San Marino el 5 de juliol, les autoritats del dos estats van acordar establir una línia permanent de comunicació, en especial sobre el procés d’acostament a Europa. Es manté així, i el sopar n’és un exemple, l’intercanvi d’informació sobre les converses que Andorra i San Marino mantinguin amb els seus respectius països veïns ‒Itàlia per a San Marino, i França i Espanya per a Andorra‒ i amb la Unió Europea.

Des de l’executiu es va incidir que Andorra i San Marino mantenen “unes bones relacions, consolidades des de fa anys pels bons contactes mantinguts a través del Partit Socialdemòcrata i els seus homòlegs de San Marino”, com “ho corrobora el fet que Andorra va signar amb San Marino, el setembre del 2009, uns dels primers convenis d’intercanvi d’informació fiscal”.