Andorra avala el document final de la cimera de l’ONU sobre els objectius del mil·lenni

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 24 de Setembre de 2010

Andorra ha avalat el document final de la cimera de l’ONU sobre els objectius de desenvolupament del mil·lenni. El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, es va adreçar dimecres al plenari de les Nacions Unides, a Nova York, on va recordar en la intervenció la implicació del país per complir els objectius fixats fa deu anys.

Malgrat tot, va reconèixer que en l’àmbit global encara queda molta feina per fer. En aquest sentit, Espot va explicar que un 23% dels recursos financers del ministeri que representa es destinen a la cooperació al desenvolupament.

D’altra banda, el ministre va fer una crida perquè s’inverteixi la tendència actual i s’aconsegueixi que “tots els estats puguin  executar les seves polítiques de desenvolupament adaptades a les seves necessitats”. Va destacar que el rol de les Nacions Unides serà primordial per donar suport als països que ho sol·licitin. El diplomàtic també es va referir a la fam al món, qualificant la situació de “crítica” amb mil milions de persones que la pateixen. Amb referència a l’educació, va destacar els avenços aconseguits durant la darrera dècada amb la disminució de 33 milions d’infants no escolaritzats a les regions d’Àfrica i d’Àsia.

Durant l’estada a les Nacions Unides, Espot va mantenir reunions amb l’exprimer ministre i actual ministre d’Afers Exteriors d’Austràlia, Kevin Rudd, amb qui va parlar de la propera signatura d’un acord en matèria d’intercanvi d’informació fiscal i d’un acord per als estudiants andorrans per poder treballar a Austràlia.

També va reunir-se amb l’homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, amb qui va tractar les qüestions bilaterals en curs i la política internacional com el reconeixement de Kosovo.

Avui mateix el cap de Govern, Jaume Bartumeu, participa en la 65a Assemblea general de l’ONU. Es reunirà amb el president de Kosovo, Fatmir Sejdiu, i dimarts vinent amb el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon. Dilluns pronunciarà el discurs davant l’Assemblea.

pdf3.jpg