El Govern ultima un projecte de llei de reactivació econòmica

Autor: m. m.
Font: bon dia
Publicat el: 22 de Setembre de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va avançar ahir que l’executiu aprovarà al mes d’octubre un projecte de llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i optimització dels recursos de l’administració general i les entitats parapúbliques.

El Govern va presentar ahir al matí les línies generals de l’esborrany a la comissió de Desenvolupament Econòmic i Treball, que es tornarà a reunir el dia 5 del mes vinent per presentar les al·legacions pertinents. El ministre no va descartar que el projecte de llei es pugui aprovar en la sessió de consell de ministres del 6 d’octubre.

L’executiu va informar que el text preveu un règim sancionador per combatre l’intrusisme professional i que prioritzarà la contractació d’empreses andorranes per part de l’administració pública. Així mateix, el titular d’Economia i Finances va explicar que s’hi aborden qüestions econòmiques i socials, com un programa de finançament preferent per a l’accés a l’habitatge i diverses propostes per dinamitzar l’activitat econòmica. Finalment, la norma defineix mesures de contenció de la despesa i d’optimització dels recursos de l’administració pública i les parapúbliques.

La patronal, a l’expectativa

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç, que ahir encara no disposaven d’una còpia de l’esborrany, es van mostrar a l’expectativa de l’aprovació d’aquesta norma i van avançar que les primeres impressions han estat positives. El president de la Cambra, Marc Pantebre, va assegurar que es tracta d’una norma “molt heterogènia” i va destacar la “bona predisposició” que hi havia hagut en la reunió, mentre que el president de la CEA, Xavier Altimir, va celebrar que el text “toca el moll de l’ós de l’activitat econòmica amb criteris per a la millora de la competitivitat de les empreses”.

Avaluació dels compromisos

La reunió d’ahir amb els representants dels sindicats i de la patronal també va servir per avaluar el grau d’acompliment de les 28 accions incloses en el document de compromisos i accions de la Taula de Diàleg per a un Pacte per al Treball i el Desenvolupament Econòmic, que s’han tirat endavant majoritàriament. El Govern està avançant en projectes pendents, com la llei de la funció de l’estadística pública, el procés d’acostament de l’administració als ciutadans via SMS i recordatoris per correu electrònic per fer diversos tràmits, i per elaborar un inventari de la formació actual i futura.

Entre els compromisos contrets, destaca l’aprovació del programa destinat al finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors; la constitució de la taula de l’energia i l’entrada a tràmit parlamentari de la llei de mesures provisionals del sector elèctric.

També, entre el paquet d’accions, cal esmentar que s’ha reduït el temps de tramitació per crear nous comerços, s’ha modificat el reglament de creació i funcionament del programa d’orientació i adequació ocupacional, s’ha creat la Taula Permanent per a la Formació en el Treball, i s’ha aprovat el decret de creació i funcionament de la Comissió Interministerial de Lluita contra l’Intrusisme Empresarial.

pdf3.jpg