L’exministre Jesús Caldera recepta més valors socials per combatre la crisi

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2010

L’exministre de Treball i Afers Socials d’Espanya Jesús Caldera va presentar ahir al Centre de congressos de la capital la particular recepta que proposa contra la crisi, a partir d’una anàlisi de les causes que l’han provocat.

L’acte, que va ser organitzat pel Partit Socialdemòcrata per celebrar el desè aniversari de la formació, va comptar amb la presència del president i cap de Govern, Jaume Bartumeu, a qui Caldera va felicitar pel triomf electoral.

El mandatari del Partit Socialista Obrer Espanyol, que actualment és dirigent de la fundació Ideas para el Progreso, va reflexionar sobre les conseqüències que ha tingut l’excés de consum, de generació de riquesa i d’ambició individual que ha regnat a Europa durant els darrers anys. “La crisi que estem vivint és de valors i és necessari demanar responsabilitat i esforços també als ciutadans”, va afegir-hi.

Segons Caldera, existeixen sectors de negoci totalment inex – plorats, “com el de les energies renovables”, que no només millorarien l’eficiència del sistema econòmic i generarien llocs de treball, sinó que a més ajudarien la conservació del medi ambient. “Hi ha tot un món que es pot basar en les noves tecnologies i les energies netes, però encara trigarem anys a aconseguir-ho”.

Caldera va ressaltar que l’atur és el problema més greu que afronten actualment països com Espanya o Andorra, però “si no canviem els valors, mai no aconseguirem que hi hagi feina en el futur”, i per tant, “cal canviar el model econòmic per un altre que estigui basat en l’eficiència i l’austeritat”, un model que veu “perfectament aplicable” al Principat. Per aconseguir-lo. Caldera va advertir que seria “imprescindible” un replantejament del sistema educatiu actual, que faci viable “una societat plena d’enginyers i experts, de qualitat i amb una bona formació”.

Caldera va recordar que durant alguns anys “el 13 per cent de l’economia espanyola s’ha basat en la construcció”, cosa que va qualificar d’impossible, i va recordar que ja ha iniciat un procés per posar-hi remei. “Durant molts anys ens vam estar plantejant subvencionar l’accés a l’habitatge, i admeto que va ser una mala política”, va declarar Caldera. D’aquesta manera el mercat immobiliari va inflar els preus, de manera que “el comprador va ser qui va acabar pagant”.

L’altra gran premissa dels postulats de Caldera és la sensibilitat amb els col·lectius més desafavorits, a través d’una protecció social eficient. L’exministre espanyol va ressaltar que “no podem abandonar les persones”. Caldera reconeix que la crisi està essent un focus “de pobresa”, i davant d’això “l’estat de benestar s’ha de reforçar”. Finalment, va apuntar que “serà un canvi molt difícil, però tinc molta esperança”.

pdf3.jpg