El mòdul de menors, en suspens

Autor: ALEIX TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 de Setembre de 2010

El que alguns treballadors de la presó qualificaven fa uns dies al Diari com “una residència de luxe” no podrà entrar en funcionament. Com a mínim, no durant l’any 2011, que era quan estava previst. De fet, no hi ha cap nova data prevista. El mòdul de menors no tindrà prou personal per rutllar.

Tal com va comunicar ahir el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, caldrà seguir la disposició del Govern de congelar la plantilla de l’administració, que ja va ser anunciada en la presentació de les línies mestres del pressupost del 2011.

Bartolomé va assenyalar els serveis d’aquest edifici de la presó com a prescindibles, de moment, ja que des de l’indult decretat pels coprínceps no hi ha cap menor intern. A més, el portaveu del Govern va assenyalar que de moment la presó ha donat l’abast per als reclusos menors de divuit anys i per tant “la necessitat no és urgent”. Actualment hi ha uns 50 agents penitenciaris al centre de la Comella, però el secretari d’Estat d’Interior no va voler fer públic quants en caldrien per a la nova instal·lació.

El portaveu de l’executiu va aprofitar el cas del mòdul de menors per parlar d’un concepte que ja ha sortit diverses vegades, en el marc del debat sobre la reforma de l’administració pública, que és el de la mobilitat laboral dels funcionaris. Segons Bartolomé, el cas del mòdul de menors “és interessant en aquest sentit” i ha donat peu que se’n parli al consell de ministres. No obstant, de moment només s’ha pogut constatar que “la llei actual no ens dóna prou eines per poder efectuar moviments d’aquestes característiques”. Malgrat tot, Bartolomé va reconèxier que el cas del mòdul de menors és un exemple de problema que es podria resoldre amb la mobilitat laboral dels treballadors de la funció pública.

CAUTELA AMB LA FUNCIÓ PÚBLICA El secretari d’Estat d’Interior i portaveu de l’executiu va recordar que l’actual taula que treballa per a la reforma de l’administració hauria de ser el lloc adient per plantejar un tema com el de la mobilitat laboral. De fet, ja va ser esmentat pel secretari d’Estat per a la Reforma de l’Administració i Promoció de la Societat del Coneixement, Alfons Miralles, en declaracions al Diari, poc després de prendre possessió del càrrec. Bartolomé va reconèixer que es podria plantejar però que “cal ser molt cauts quan parlem de la funció pública. Així mateix, el secretari d’Estat “No es pot reduir un 30 per cent la plantilla de la funció pública, dir això és enga – nyar”, i a més va posar en relleu que “no seria una solució proactiva”. Bartolomé aposta més aviat per “remodelar les eines en primer lloc, i anar reconduint la situació a poc a poc”. El possible transvasament de funcionaris “és un principi que s’haurà de proposar”, però “de manera formal i preparada”.

SENSE REESTRUCTURACIÓ Fonts del centre penitenciari van explicar que actualment hi ha 44 reclusos al centre penitenciari, després dels dotze que han abandonat la Comella gràcies a l’indult dels coprínceps. El nombre d’agents que vigila la presó és superior al d’interns, actualment. No obstant, els sindicats de treballadors de la presó ja s’han manifestat en contra d’una reestructuració, i desitgen que es contracti personal per al centre nou, que sigui especialista en menors. Cal recordar que, de moment, la mesura que el Govern va anunciar la setmana passada restringirà les contractacions a set persones, ja que és el nombre de jubilacions que es preveuen durant l’exercici del 2011, i d’aquesta manera es mantindrà la plantilla de l’administració general. El secretari d’Estat d’Interior també va precisar que “ara mateix cal tenir clar quin és l’ordre de prioritats”, i va insistir que de moment el mòdul de menors estaria buit encara que s’hagués inaugurat.

Quant al pressupost del 2011 pròpiament dit, Bartolomé va assegurar que tot seguia “exactament igual” que la setmana passada, quan es va entregar el full de ruta als consellers generals d’Andorra pel Canvi, i que l’executiu està “a l’expectativa del que respongui ApC”.

pdf3.jpg