Els cònsols volen que el Govern es faci càrrec dels serveis de caràcter social

Autor: Redacció / Agències
Font: bon dia
Publicat el: 15 de Setembre de 2010

La segona reunió entre el Govern i els cònsols de les set parròquies ha servit perquè els mandataris parroquials entreguessin, aquest dimarts, el document consensuat sobre les competències que creuen que hauria d’assumir l’administració central i les que haurien de mantenir els comuns.

El cònsol de Canillo, Enric Casadevall, que ha actuat de portaveu, ha explicat que hi ha hagut coincidència que “hi ha coses que fem i que no hauríem de fer” i ha declarat que tot el que és social “hauria de ser igual per a totes les parròquies”. Això vol dir que aquests serveis haurien de tenir el mateix cost per a tothom i, per tant, que els hauria d’oferir el Govern.

Casadevall ha posat l’exemple de la diferència de preus que hi ha, segons quina sigui la parròquia, entre escoles bressol, esplais, les ajudes per a la gent gran i fins i tot el transport públic. Aquest darrer cas és, segons el portaveu dels cònsols, una competència clara de l’executiu. Tot i així, ha recordat que hi ha hagut comuns que s’han vist obligats a ampliar el servei perquè no en tenien prou amb que hi havia.

Han estat més de dues hores de reunió entre el Govern i els mandataris comunals, que han repassat la llista de competències i han delimitat quines han de ser d’uns i dels altres. El cònsol de Canillo ha explicat que de tot el conjunt de competències ha estat l’apartat 12 de l’article 4, que tracta de l’organització i promoció d’activitats socials, culturals, esportives i d’educació física no escolar i de les festes, “el que haurem d’afinar més, el que s’ha d’aclarir bé, perquè hem fet coses que no havíem de fer”.

BONA SINTONIA
Casadevall ha constatat bona sintonia amb el Govern i ha indicat que hi ha coincidència en el fet que hi ha competències que no pertoquen a les corporacions. El portaveu dels cònsols ha explicat que en la propera reunió, prevista per a principis del mes d’octubre, hauran de rebre el retorn del Govern sobre la delimitació de competències proposada pels comuns. Un cop acabat aquest debat, s’entrarà en el de les transferències.

La reunió amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu; el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot; el ministre d’Economia i Finances, Pere López; i el d’Interior, Víctor Naudi, va tenir una trobada anterior preparatòria, que es va celebrar dilluns al Comú d’Encamp. L’objectiu era unificar criteris sobre la llei de competències comunals.

El mandatari d’Encamp, Miquel Alís, ja havia exposat en la darrera reunió de cònsols que després de fer una anàlisi a la seva corporació es va arribar a la conclusió que hi ha determinades competències que estan assumint les administracions locals i que potser haurien d’anar a càrrec del Govern, encara que el contacte més directe amb els ciutadans el tinguin les corporacions, i per tant, coneguin més bé quines són les necessitats reals dels ciutadans.

pdf3.jpg