El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, va sostenir ahir que Andorra acabarà l’any en situació de recessió econòmica, tot i que va admetre que “les perspectives per al 2010 són lleugerament menys negatives que l’exercici anterior”.
Pantebre va fer aquesta previsió en la presentació de l’informe econòmic del 2009, que va qualificar com “l’exercici amb els pitjors resultats des de la Segona Guerra Mundial”. En aquest sentit, el president de la Cambra va estimar que el PIB va caure aproximadament el 6% l’any passat, mentre que el 2008 hi va haver una davallada entre el 2,5% i el 3%.
D’aquesta manera, Pantebre va situar el Principat en la mateixa òrbita que Espanya, que “serà una de les poques economies desenvolupades que encara registraran un retrocés el 2010”, segons el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea, i lluny de França, Alemanya o els Estats Units, amb unes previsions de creixement de l’1,4%, el 3,4% i el 4,6%, respectivament.
El president de la Cambra va apuntar que la majoria dels indicadors encara se situen en termes negatius, si bé “les primeres opinions empresarials apunten una lleugera moderació del ritme de la caiguda econòmica, menys a la construcció”. Així mateix, Pantebre va afirmar que “s’observa una desacceleració de la tendència descendent del nombre de visitants (-3,4%) i de les importacions (-2,4%)”, i va recordar que les matriculacions de turismes han augmentat “molt significativament”, amb un increment del 17,6%.
Pel que fa als indicadors econòmics corresponents al 2009, el responsable de l’entitat va argumentar que, a diferència dels anys anteriors, “la gran caiguda s’explica perquè no hi ha hagut cap sector que hagi esmorteït la davallada”. Ni el sector financer, que “també es va veure afectat per la crisi financera mundial”, ni el sector públic, que segons Pantebre “va actuar contractivament”. En aquest sentit, l’informe de la Cambra sosté que “l’actuació de l’administració general va estar marcada per una retallada general de les despeses, que va afectar particularment la inversió real, amb una davallada del 16,3%”.
Els dos sectors tradicionals i la construcció van ser els més afectats per la crisi econòmica. Així, l’informe recorda que “les importacions totals es van contraure per quart any consecutiu”, a un ritme rècord del -13,4%, mentre que els turistes van baixar un 4% i van disminuir per vuitè any consecutiu. A més, les matriculacions de vehicles industrials van caure el 28,2% i els materials de construcció, el 23,6%.
La Cambra demana que es reformi el model de la Seguretat Social
La Cambra de Comerç va demanar ahir al Govern que reformi l’actual model social de la Seguretat Social, ja que el considera insostenible. El president de l’entitat, Marc Pantebre, va defensar la necessitat de canviar el sistema de pensions i de repensar “com s’ha de finançar la sanitat”. Pantebre es va recolzar en l’estudi Projecció d’ingressos i despeses del sistema de pensions d’Andorra (període 2010-2025), segons el qual “els ingressos per cotitzacions aviat seran insuficients per cobrir la despesa”.
Sobre aquesta qüestió, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va desacreditar el president de la Cambra pel que fa a l’afirmació que el model social de la CASS és insostenible i el va acusar de generar alarmisme: “Sense una argumentació extensa i documentada que la fonamenti, em sembla una afirmació gratuïta que desllueix i desmereix el to seriós de tota la vostra intervenció.”
Pantebre, que va acusar el Govern de “contribuir a la contracció del ritme de l’activitat econòmica”, va exhortar la classe política a arribar a acords que impulsin els processos de reforma fiscal i econòmica i el redimensionament de l’administració. Així mateix, el president de la Cambra va exigir que s’actuï de forma “ràpida i contundentment” per impulsar la competitivitat de les empreses, promoure el turisme i el comerç a través de la marca Andorra, i millorar el mercat de treball “mitjançant polítiques actives d’ocupació i millorant el sistema educatiu i la formació”.
Bartumeu va replicar que “algunes de les accions proposades són necessàries”, però alhora “insuficients i insostenibles”, va afirmar que “la solució no és la retallada de la despesa corrent o les congelacions dels salaris públics” i va defensar la necessitat de reformar el sistema financer i d’augmentar els impostos.