S’han fet esperar, però federacions i clubs ja coneixen quines seran les xifres definitives de les subvencions esportives d’aquest any. El pressupost a repartir és sensiblement inferior al del 2009 i la distribució s’ha fet seguint estrictament els criteris establerts.
A diferència d’altres anys, la conformació de les ajudes econòmiques s’ha retardat perquè el Consell General no va aprovar el pressupost del Govern, així que el consell de ministres ha hagut d’autoritzar les quantitats dirigides a les institucions esportives. La quantia total és de 3.591.498,25 euros, un 1,33% menys que l’any passat, quan va ser de 3.639.825. Aquesta davallada es produeix per la disminució patida pel Comitè Olímpic Andorrà, que el 2009 va tenir la despesa de la delegació enviada als Jocs dels Petits Estats de Xipre.
L’aportació a l’esport federat suposa 4.079.550,20 euros, amb una distribució de 3.591.498,25 en subvenció econòmica directa, 303.373,06 per a ajudes en ús d’instal·lacions i 184.678,89 per a serveis del Casal de l’Esport. Això suposa un augment de l’1,64% en els programes esportius, mentre que en funcionament s’ha pogut retallar un 13,40%. Mentre no s’ha confirmat les quantitats definitives, el repartiment s’ha anat fent en dotzenes parts i entre finals d’aquest mes i principis del proper s’atorgarà el que falti fins desembre.
L’esquí, el més beneficiat
El Govern ha establert els criteris per fer les demandes, en què ha imperat els programes esportius presentats, el nombre de llicències, el treball amb la base, la gestió feta i els resultats obtinguts. Com passa cada any, la Federació Andorrana d’Esquí ha estat la més beneficiada, tot i que manté la mateixa aportació. La segueix el BC River Andorra, que ha vist incrementada la xifra en 44.000 euros, la que aportava Andorra Turisme i de què ara s’ha fet càrrec l’executiu, ja que l’organisme no seguirà patrocinant entitats esportives.
Per contra, el CE Sant Julià, com que ha perdut la seva condició de filial amb el BP Andorra, deixa de percebre els 25.000 euros i es queda sense subvenció. L’ens de kendo entra en el repartiment per primer cop. De les 38 entitats que entren en la repartició, 14 han vist augmentada la xifra, 15 l’han vist reduïda i 9 la mantenen. Els increments més notables han estat per a les federacions d’esports per a minusvàlids i de gimnàstica, mentre que han tingut un tall important les de futbol i tir.
Donada l’alta dependència de les entitats, des de Govern s’impulsa que tant federacions com clubs busquin al sector privat l’ajuda econòmica mitjançant el patrocini, per arribar així que es converteixi en el 50% del pressupost anual, “una xifra a què ens agradaria que es pogués arribar”, com va indicar el secretari d’Estat d’Esports, Manel Blasi, que també va convidar, sobretot els clubs que disputen lligues estrangeres, “a professionalitzar-se” per ser més independents.
El BP Andorra, molest
Segons el BP Andorra, la xifra dista molt del que consideren que ha de rebre. La dotació passa de 292.000 euros a 317.000, un augment de 25.000 per l’estructura de la nova base que en breu estrenarà, i que és la quantitat que deixa de rebre el CE Sant Julià. Però des de l’entitat es considera que falten diners.
Quan va aconseguir l’ascens fa dos anys, el Govern d’aleshores va adquirir el compromís de bonificar-lo amb 100.000 euros més per afrontar el salt de categoria. Però el segon any només en va rebre la meitat i ara la quantitat s’ha mantingut. “No disposar d’aquests diners ens afecta pel tancament de la temporada passada”, va afirmar el gerent, Emili Puig, que va assegurar que “també ens afectarà a l’actual”.
Pel dirigent la situació suposa un problema perquè “comptem amb menys diners i tocarà ajustar al màxim les despeses”, i assenyala que en cas d’haver conegut aquest dèficit “no hauríem fet el pressupost que hem fet”. Per la seva part, Blasi es va comprometre a estudiar el compromís a què s’havia arribat i que en aquesta ocasió “no s’ha tingut en compte”.