La Cambra de Comerç afirma que el model de la CASS és insostenible i s’ha de reformar

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 15 de Setembre de 2010

El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va presentar ahir al Centre de Congressos, davant de més d’un centenar de persones l’Informe Econòmic 2009 que ha dut a terme la institució.

Pantebre va assegurar que el 2009 havia estat un any econòmicament molt dolent en què el Producte Interior Brut (PIB) havia caigut un 6% i va vaticinar que el 2010 s’esperen resultats menys dolents, no positius, en aquest àmbit. Per fer front a la crisi, va demanar accions concretes en sis fronts, entre les quals una reforma de la CASS. Segons va dir Pantebre, «s’han de mantenir unes càrregues socials competitives i reformar el model social insostenible de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. D’una banda, es fa necessària una reforma del sistema de pensions, ja que d’acord amb la projecció elaborada en l’estudi Projecció d’ingressos i despeses del sistema de pensions d’Andorra (Període 2010-2025), els ingressos per cotitzacions aviat seran insuficients per cobrir la despesa».

Pantebre també va reclamar impulsar la competitivitat de les empreses, cosa que comporta preservar una baixa pressió fiscal i establir un marc jurídic, anar cap al restabliment de l’equilibri pressupostari de les finances públiques, potenciar la marca turístico-comercial Andorra, millorar el mercat de treball mitjançant polítiques actives d’ocupació i permetre que l’empresariat pugui exportar els seus productes fora d’Andorra. A més, va demanar que es racionalitzi la despesa pública. Pantebre també va assegurar que hi ha una gran decepció entre les forces vives, perquè els partits polítics parlamentaris no hagin arribat a acords per superar la crisi i va reclamar que s’aprovin les lleis fiscals amb la màxima celeritat possible.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va respondre amb contundència a aquest discurs. Segons va dir, «és impossible sortir de la crisi sense esforços, sacrificis i ajustaments durs i compartits. Sí, compartits». En la seva opinió, algunes de les accions que proposa la Cambra no són suficients i sostenibles. Així, va afirmar que la sortida de la crisi no vindrà de les retallades de la despesa pública.

També va alertar que Andorra es troba en un procés d’endeutament que va definir com a bola de neu i que això s’haurà de solucionar augmentant els ingressos i rebaixant les despeses. A més, en la seva opinió, s’hauria de reformar el sistema financer perquè es doni més crèdit. Finalment, va criticar Pantebre per declarar que la situació de la CASS era insostenible i va dir que afirmacions com aquesta generaven alarmisme.

pdf3.jpg