Els cònsols plantegen al Govern que assumeixi les competències socials

Autor: C. AUDÍ / T. SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 15 de Setembre de 2010

La maquinària per mirar d’esclarir quines competències cor – responen a cada administració ja està en marxa. Els comuns i el Govern es van tornar a reunir ahir a la tarda per analitzar, punt per punt, l’article 4 de la Llei de competències i intentar aclarir a qui pertany cada tasca.

En el marc de la trobada, els mandataris locals van exposar els dubtes que apareixen en aquelles qüestions relacionades amb l’àmbit social. Perquè l’actual normativa sembla que obre la porta al dubte sobre qui ha d’assumir què en matèria de prestacions socials. Per això, un dels plantejaments que van fer els comuns al cap de Govern, Jaume Bartumeu, és que sigui l’administració central qui es faci càrrec d’aquestes prestacions. “En els darrers anys ho han anat assumint els comuns i pensem que segurament s’ha d’estudiar”, va ressaltar el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall.

De fet, en els últims mandats les corporacions locals han anat oferint als veïns de les seves parròquies ajudes relacionades amb les polítiques d’habitatge, guarderies, esplais, servei d’atenció a domicili o menjadors per a la gent gran. El volum pressupostari que hi destinen cada any els comuns, malgrat que s’ha calculat, no ha transcendit. “La qüestió és que aquests serveis no s’han fet a totes les parròquies ni tampoc en les mateixes condicions a tot arreu”, va exposar. La disparitat de preus entre parròquies ho avala. És per això que, addueixen, perquè els serveis siguin iguals per a tothom els hauria d’oferir l’executiu.

ELS CALAIXOS DE SASTRE

En la mateixa línia, l’homòloga de Casadevall a Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va comentar que en la trobada es va analitzar punt per punt cada article de la legislació i que es va constatar que n’hi ha un parell que són “els calaixos de sastre”. I que, per tant, són els que plantegen més dubtes tècnics a ambdues parts. Es tracta dels apartats 12 i 14, que no marquen una “definició clara sobre què ens pertoca i què no”. Amb tot, també va quedar clar que hi ha aspectes com ara els relacionats amb el medi ambient i el comerç que és competència de les dues administracions desenvolupar-los de manera compartida.

Ara la pilota està al teulat del Govern, que analitzarà cadascuna de les propostes que han fet arribar els comuns. S’espera que en breu doni una resposta –ahir no va pronunciar-se sobre la reunió–. La propera trobada es va programar per a principi del mes que ve. Una vegada es defineixi tot allò relacionat amb les competències, s’atacarà la segona part del debat: el de les transferències. Perquè, de fet, un aspecte va clarament lligat a l’altre.

pdf3.jpg