La taula de la Funció Pública va reprendre ahir al matí l’activitat després de les vacances, en la que va suposar la quarta trobada entre els col·lectius laborals i el Govern per analitzar la reforma del funcionariat.
La reunió es va centrar, principalment, a analitzar les qüestions relacionades amb la carrera professional, la gestió de l’acompliment (GAdA), el sistema retributiu i la mobilitat interna dels funcionaris. I malgrat que no es va assolir cap acord en ferm, sí que es van posar damunt la taula un seguit de propostes encaminades a millorar i fer més viable l’actual sistema. Especialment per fer més “dinamitzador” el GAdA, tal com va posar de relleu el secretari d’Estat d’Interior i portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé. Perquè, va adduir, l’actual sistema “ha estat molt mal explicat i crea bastants greuges”.
Així doncs, de la pluja d’idees que va sorgir en la reunió, van aparèixer propostes perquè el GAdA afavoreixi la promoció professional i no se centri exclusivament en una qüestió monetària. “Que les regles del joc per progressar al lloc de treball siguin més clares i més objectives”, va puntualitzar el portaveu del Govern. I que, per tant, premiï aspectes com ara la formació o l’ampliació de coneixements que fan els treballadors. “Pensem que l’actual GAdA no compleix la complexitat del lloc de treball. Un funcionari pot haver fet aspectes de formació, per exemple, però com que el GAdA no ho recull, no ho reconeix, és com si no ho hagués fet”, va afegir-hi. “La idea és que l’experiència professional, els coneixements i la formació hagin de poder comptar”, va concloure.
Una progressió interna
Per tant, segons les idees que van proposar els assistents a la taula de la Funció Pública, es pretén que la gestió de l’acompliment no es basi exclusivament en drets econòmics com fins avui, sinó que potenciï la progressió interna, “que sigui una avaluació del compromís” i que també premiï els funcionaris amb, per exemple, cursos de formació extra en el seu àmbit laboral. O també, perquè no, amb una possible reducció horària, tal com va exposar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach i que ahir va actuar de portaveu dels sindicats. “Nosaltres no estem tancats a res. Ara també caldrà veure fins a quin punt són assumibles i factibles les propostes”, va ressaltar el funcionari.
Amb tot, Ubach va insistir novament que cal reformar el sistema actual perquè no agrada ni a l’administració ni als treballadors. “Volem que es faci un GAdA beneficiós per a tots i sostenible. I els funcionaris som els primers interessats per aconseguir-ho”, va comentar. Alhora que va recordar que quan es va elaborar la llei el 2000 no es va tenir en compte l’opinió del col·lectiu de funcionaris i “ara s’ha demostrat que la proposta no ha donat bons resultats”. Entre altres aspectes s’ha comprovat que la manera d’incentivar els treballadors amb incentius econòmics no és assumible per a les arques públiques. “I tampoc compleix les expectatives dels funcionaris”.
Els integrants a la taula de diàleg consideren que encara caldran entre dues o tres sessions més per buscar alternatives a l’actual gestió de la carrera professional. Per, més endavant, traspassar el document de treball als parlamentaris.
Com el comú de la capital
Precisament, les idees que es van exposar ahir van en el mateix sentit que ja treballen al comú d’Andorra la Vella, perquè s’ha evidenciat que el pagament dels triennis és inassumible. Es pretén, doncs, pagar a través de més formació o dies de festa.