Bartumeu situa la marca Pirineus com una realitat visible al 2011

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Setembre de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va ser ahir l’encarregat de fer el parlament de la Diada de Catalunya a Tremp, convidat per l’alcalde d’aquesta localitat, Víctor Orrit, qui va aprofitar l’ocasió per recordar el paper d’Andorra com a terra d’acollida de molts pallaresos i per manifestar la validesa del treball conjunt entre l’alt Pirineu i Andorra en projectes com ara la promoció de la marca Pirineus.

En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que aquesta iniciativa es farà visible ja durant l’any vinent, per tal de potenciar aquest territori per part de França, l’Alt Pirineu i el Principat.

Bartumeu va afirmar que participar en la Diada va ser molt.emotiu i va recordar les arrels comunes i la lluita per defensar les institucions tant de Catalunya com d’Andorra, així com la lluita per recuperar drets. El cap de Govern va expressar que a Andorra “vam tenir també una transició, una transició cap a la política moderna, amb un model d’Estat de dret, modern i eficaç” que no es va aconseguir fins a l’aprovació per referèndum de la Constitució del 1993.

En aquest sentit, el socialdemòcrata va afirmar que actualment, en un context de recessió econòmica, “cal afrontar, sens dubte, tots els reptes”, que passen per “la transformació del model econòmic andorrà i de la seva projecció exterior” en un moment en què el Principat “enforteix la seva imatge internacional gràcies a haver treballat molt intensament per deixar de banda la mala etiqueta de paradís fiscal” de l’OCDE.

EL MODEL DE FUTUR
Segons Bartumeu, durant el que resta d’any la intenció és “enllestir la reforma tributària i presentar una proposta vàlida d’acostament del nostre petit país a la Unió Europea”. Aquests passos permetran, segons ell, “sortir en positiu de la greu crisi econòmica que patim i facilitar, alhora, amb una seriosa reforma tributària, que nous inversors puguin instal.lar-se en el teixit empresarial i econòmic andorrà”.

Bartumeu va afirmar que “la posició de futur del Principat d’Andorra és clara: buscar noves sortides professionals per als joves i per als emprenedors en general”, un fet que no només és un repte, sinó també “una oportunitat”. L’obertura a l’exterior fruit d’una millor relació futura amb Europa aportarà, a més, “credibilitat exterior i seguretat interior”, la qual cosa ajudarà a Andorra a “madurar abans de tornar a créixer”, com s’ha volgut treballar durant els 15 primers mesos de govern socialdemòcrata.

AMB CAIRE MÉS POLÍTIC / Bartumeu va incloure elements d’alt contingut polític: «No ens podem conformar ni baixar els braços davant les teories neoconservadores que defensen la privatització en tots els àmbits i la demolició del prestigi de la cosa pública». El líder del PS va afirmar que «per molt que governem en èpoques de recessió econòmica i endeutament, no ens podem sentir inhabilitats en la nostra acció política i institucional, ni tampoc hem d’amagar les nostres conviccions i els valors que representem».

L’alcalde de Tremp va explicar que la presència del cap de Govern d’Andorra en la Diada de Catalunya és d’agrair tant pels lligams històrics com per les qüestions de veïnatge i problemàtiques comunes. Segons Orrit, treballar conjuntament amb Andorra és un aspecte profitós tant per Catalunya com pel Principat, tal i com va manifestar en la seva intervenció pels actes de l’11-S.

pdf3.jpg